Турция обвини Гърция, че е оставила мигранти с белезници в морето

1730
Турция обвини Гърция, че е оставила мигранти с белезници в морето
Снимка: Getty Images/Guliver

Турските власти обвиниха днес гръцката брегова охрана, че е оставила седем мигранти в Егейско море без спасителни жилетки и с белезници, в резултат на което са загинали поне трима души, пише БГНЕС.

В последните твърдения за "отблъскване” на хора, търсещи убежище в Европа, които гръцката страна отрича, турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу публикува в Twitter записи, които показват спасяването на двама от мигрантите от Турция. "Гръцката брегова охрана е била седем мигранти, отнела е вещите им, завързала им ръцете в пластмасови белезници и ги е хвърлила в морето без спасителни жилетки", пише в социалната мрежа.

21 нелегални мигранти и трима трафиканти арестувани в София

Полицията в София задържа 21 нелегални мигранти и трима трафиканти в Обеля и близо до метростанция Бели Дунав. Задържаните са били пре...

По-късно турската брегова охрана публикува изявление, в което се казва, че са спасили трима души и са открили телата на други двама, а един човек е починал в болница. "Търсенето на последния изчезнал човек продължава", обяви турската брегова охрана. На публикувания клип се вижда как един от оцелелите казва на елементарен турски, че групата му е била арестувана на гръцкия остров Хиос в четвъртък. "Взеха ни телефоните и парите, след което ни биха“, казва мъжът. 

Гръцката брегова охрана категорично отрече белезниците и отблъскването на мигрантите. "Това са фалшиви новини, част от постоянните усилия на турската страна да очерня имиджа на Гърция", каза бреговата охрана. Проучване на твърдения за нелегални отблъсквания на мигранти на морската граница между Гърция и Турция заключи този месец, че граничната агенция на ЕС Фронтекс трябва да направи "спешни подобрения" в прозрачността на своята работа.

В заключителния доклад се посочва, че лошите практики на докладване означават, че следователите не могат ясно да определят дали в пет от разглежданите случаи е имало отблъсквания. Отблъскванията пречат на търсещите убежище да подават искове за защитен статут и ако се практикуват безразборно, това може да представлява нарушение на основните закони на ЕС за правата на човека и Женевската конвенция от 1951 г.

Гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис заяви тази седмица пред АФП, че страната му защитава границите си "в съответствие с европейските разпоредби и международното право". "Не сме върнали лодки. Предотвратихме влизането на лодки в европейска и гръцка територия, но това е нещо, разрешено от регламентите", каза Митаракис.

Десетки мигранти загинаха при потъването на корабче край Тунис

Десетки африкански мигранти загинаха при потъването на корабчето им край бреговете на Тунис рано тази сутрин, предаде Асошиейтед прес, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Пекин: Помощта на САЩ за Тайван е прострелване в крака

Рамзан Кадиров явно гони собствен дневен ред с Иран: Пресни примери

Седем арестувани след антитерористична акция в Австралия

Разкриха масови гробове в Ивицата Газа: ООН призова за разследване

Ердоган се закани Нетаняху да не избяга от отговорност

Иранският президент се закани да унищожи Израел, ако атакува

Израелската армия: Важен член на ПВО звеното на "Хизбула" е убит при удар в Ливан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com