Турция подобрява космическия и здравния сектори

1239
Турция подобрява космическия и здравния сектори
Снимка: iStock

Тази година Турция трябва да стартира ключови проекти, свързани с космическия и здравния технологичен сектор. Заместник-министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фаит Каджир заяви пред Анадолска агенция, че реакцията на Турция на пандемията е показала, че страната може да изпълнява важни проекти в сектора на здравеопазването. Той припомни, че Турция по време на пандемията е произвеждала медицински изделия и лекарства и докато няколко държави са имали проблем с недостига на медицинско оборудване и устройства тя е произвеждала медицинско оборудване и апарати за вентилация, критично важни при лечението на COVID19.

Турция изнася или дарява това оборудване на десетки страни, включително САЩ и страните от ЕС, за да им помогнат в борбата с пандемията, съобщава БГНЕС. В момента четири турски компании за биотехнологии работят по производството на ваксини срещу COVID-19 местно производство. Турция бележи напредък и в автомобилния сектор с разработките на електрически двигатели, свързани с интернет автомобили, споделени автомобили и автономни технологии. До десет години над половината от превозните средства ще бъдат електрически автомобили, каза заместник-министърът.

ЕС изрази сериозно безпокойство във връзка с репресиите в Турция

Европейският съюз призова днес за незабавното освобождаване на студентите, арестувани в Турция, и изрази "сериозно безпокойство" във вр...

„В бъдеще автомобилите ще бъдат свързани с други автомобили, с пътищата и дори с телата ни чрез биосензори", добави Каджир. Тази седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган тества първия турски електрически и автономен автобус - Karsan Atak Electric, който е с четвърта степен според стандартите за автономност, т.е. не се нуждае от шофьор. Електрическият автобус Atak Electric с дължина 8,2 метра и може да изминава до 300 километра без прекъсване, благодарение на своите 220 киловата литиево-йонни батерии от BMW. Турция има много успешни стартъпи и водещи проекти в областта на автономните технологии като Automobile Joint Venture Group (TOGG). Създадената през 2018 г. TOGG започна сътрудничество с пет индустриални гиганта, Anadolu Group, BMC, Kok Group, Turkcell и Zorlu Holding и Съюза на камарите и стоковите борси на Турция. През декември 2019 г. фирмата представи първия прототип за електрически превозни средства, който се очаква да бъде пуснат на пазара през 2022 г.

Каджир каза, че Турция се фокусира и върху пускането на електрически влак. Проектът е във фаза на тестване и скоро ще започне производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Автобус с българска регистрация се преобърна в Турция, има пострадали (СНИМКИ)

Най-могъщият човек в Иран

Катастрофата в Дубай: резултат от изкуствени дъждове?

Иранските власти предупреждават: Внимавайте за крокодили

Вулканът Руанг отново изригна в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресение в Егейско море край Измир

НАСА: Китай крие военна дейност в Космоса

Иран омаловажава последиците от удара в Исфахан, твърдят израелски източници

Apple изтрива WhatsApp и Threads от китайския магазин за приложения по нареждане от Пекин

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com