В Турция уволниха журналист, задавал "неудобни въпроси" на министри

2334
В Турция уволниха журналист, задавал "неудобни въпроси" на министри
Снимка: Pixabay

Турската държавна Анадолска агенция уволни журналист за задаване на "неудобни въпроси" на двама министри относно неотдавнашните разкрития за предполагаеми връзки между правителството и организираната престъпност.

Репортерът на Анадолската агенция Мусаб Туран поиска от министъра на промишлеността Мустафа Варанк и министъра на земеделието Бекир Пакдемирлъ да отговорят на твърденията на пресконференция в петък.

Резултатът беше бърз. Туран беше уволнен в петък вечерта, съобщи Ahval News.

Анадолската агенция публикува изявление, в което съобщи, че Туран е уволнен, обвинявайки го в липса на "журналистически принципи" и в разпространение на "политическа пропаганда". "Изискахме прокурорът да проведе разследване, за да провери дали (Туран) е член на терористична група или не," каза Анадолската агенция.

"Тези, които се стремят да навредят на почтеността на нашата държава, ще платят цена", написа в Twitter директорът по комуникациите на турското президентство Фаретин Алтън.

"Тези, които се опитват да унижат нашето правителство, което е представител на националната воля с езика на тероризма и престъпните организации, не могат да останат под покрива на Анадолската агенция", добави той.

През последните три седмици в YouTube бяха публикувани видеоклипове от Седат Пекер, мафиот от подземния свят, избягал в чужбина, в които той обвинява членовете на правителството и управляващата партия ПСР в корупция и различни престъпления. В едно от видеата Пекер по-специално обвинява вътрешния министър Сюлейман Сойлу, че му е предложил закрила и му е подал сигнал за предстоящо разследване срещу него миналата година, което му е позволило да избяга от Турция, преди да бъде арестуван.

Сойлу, една от най-мощните фигури в правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, е подложен на натиск от опозицията да подаде оставка, но отхвърля твърденията на Пекер.

Сердар Карагьоз, генерален директор на Анадолска агенция, направи следното изявление в събота: "Действието на един от нашите бивши служители не съвпада с журналистиката и принципите на публикацията на нашата агенция. Мотивацията за това действие ще бъде разгледана по многостранен начин. Темата се разглежда от нас като действие, което е планирано, изчислено, резултатите се предвиждат предварително и имат стратегически цели. Този въпрос ще бъде разгледан в рамките на нашата институция. По въпроса са предприети всякакви административни мерки. От друга страна, нашата институция подаде наказателна жалба за извършителя на това действие."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com