Властите в Тунис осуетиха планирана мащабна атака в курортния град Сус

6491
Властите в Тунис осуетиха планирана мащабна атака в курортния град Сус

Властите в Тунис съобщиха, че са възпрепятствали голямо нападение, планирано по-късно този месец в курортния град Сус, на мястото на предишната атака, извършена от „Ислямска държава“ през юни.

„Осуетихме мащабна операция този месец, която е подготвяла терористична клетка срещу хотели, центрове за сигурност и политици“, това заяви шефът по сигурността към вътрешното министерство на Тунис Рафик Шели пред MEE.

И палестинския президент подкрепи марш срещу тероризма в Тунис

Туниският президент Беджи Каид Есебси и няколко чужди ръководители - френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео ...

Според властите клетка от 17 души е арестувана с набор от експлозиви и автоматични оръжия, както и колан с взривове. Някои от членовете на клетката са обучавани в Либия и Сирия, и са изчаквали нареждания за извършване на атентатите.

38 туристи бяха убити в Сус през юни, когато въоръжени мъже щурмуваха хотел в курорта. Тази атака последва предишна от март, когато отново въоръжени мъже атакуваха туристи в музея „Бардо“ в Тунис. Тогава бяха убити 21 души.

Според Радуан Бен Салах, президент на Федерацията на тунизийските хотелиери, равнището на заетост в Тунис по туристически обекти е спаднало под 20% след затварянето на 70 хотела след атаките в Сус.

В изказване на конференция, посветена на туризма и медиите в Тунис миналата седмица, Бен Салах добави, че ограниченията за пътуване и предупрежденията от страна на редица чужди държави, се оказали вредни за туристическата индустрия на Тунис.

Тунизийските сили за сигурност убиха девет джихадисти

Тунизийките сили на реда ликвидираха девет джихадисти от главната туниска ислямистка групировка, бригадата "Окба Ибн Нафаа", която вл...

Около 3000 тунизийци се смята, че са взели участие в боеве в Сирия и Ирак като част от редиците на „Ислямска държава“. Армията на Тунис води сражения срещу екстремисти, окопали се в планините Шаамби на границата с Алжир.

Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com