Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Водачът на "Ал Кайда" призова за джихад заради решението на Тръмп за Йерусалим

14 май 2018, 05:50 часа • 7533 прочитания

Водачът на най-популярната и страшна терористична групировка „Ал Кайда” Айман аз-Заухири излезе с призив за „свещена война” (джихад) в навечерието на преместването на американското посолство в Йерусалим. Припомняме, че официалната церемония трябва да бъде извършена днес, 14 май.

Според Заухири решението на САЩ да премести посолството си е доказателство, че мирният процес в Близкия изток изобщо не върви и че няма шанс да доведе до независима Палестинска държава. Затова лидерът на „Ал Кайда” призова за джихад.

Призивът беше отправен в петминутно видео, в което Заухири твърди, че Тел Авив също е „мюсюлманска земя”. Заухири счита и властите в автономна Палестина за „продажници”, визирайки специално „Фатах”. Затова и лидерът на „Ал Кайда” поиска от последователите на групировката да влязат в режим на свещена война, информира Агенция „Фокус”.

За финал Заухири е категоричен, че американският президент Доналд Тръмп е показал „истинското лице на съвременния кръстоносен поход”, единственият отговор на което е джихад.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес