Войната в Близкия изток: Газа е обкръжен, израелската армия влезе в града (ВИДЕО)

6632
Войната в Близкия изток: Газа е обкръжен, израелската армия влезе в града (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Израел е завършил обкръжаването на Газа от три страни. По думите на най-високопоставения военен командир на страната Херци Халеви, израелските войски вече действат вътре в града. "Израелските сили са в сърцето на северната част на Газа, действат в град Газа и го обграждат", заяви началникът на щаба на ЦАХАЛ.

Също днес бе съобщено, че израелските отбранителни сили са влезли в боеве с „терористични клетки“ в нощта между 1 и 2 ноември. Според информацията, при сраженията са убити десетки бойци на Хамас. От ЦАХАЛ предоставиха и кадри от напредващите сухопътни сили на страната в северната част на Газа.

Има съобщения, че израелските сили навлизат дълбоко в северозападните части на Ивицата Газа, а именно в град Бейт Лахия, и от североизточната страна на град Бейт Ханун. Освен това има придвижване от югоизток до запад, като се прекъсват два основни пътя - улица "Салах ад-Дин" и крайбрежната линия на улица "Рашид", предава "Ал Джазира". Това означава, че северната част на Газа е откъсната от анклава.

В отговор на продължаващата израелска операция по суша, въздух и море, от Хамас се заканиха да организират ново нападение, подобно на това от 7 октомври. При мащабната атака тогава загинаха над 1400 израелци, а стотици бяха отвлечени в Газа. "Израел няма място на наша земя. Трябва да я премахнем, защото представлява военна и политическа катастрофа. Не ни е срам, трябва да се случи, използвайки пълна сила. Израел трябва да получи урок и ще го правим отново и отново. "Потопът Ал Акса" е първият, ще го повтаряме отново и отново", заяви Гази Хамад, член на политическото бюро на "Хамас". "Потопът Ал Акса" е името, което екстремисткото палестинско движение даде на операцията, която обяви срещу Израел на 7 октомври. "Съществуването на Израел е нелогично", изрично подчерта екстремистът.

Още: Външно: Продължават усилията да приберем у нас евакуираните българи от Газа

По-късно през деня дойде и още една заплаха – този път от военното крило на "Хамас". "Газа ще бъде проклятието в историята за Израел", заяви Абу Обейда, говорител на бригадите "Езедин Ал Касам", в аудиообръщение, като добави, че Израел може да очаква "още ваши войници да се върнат в черни чували".

Още: Русия казва нещо странно за войната в Близкия изток между Израел и Хамас

Продължава и изстрелването на ракети по израелска територия. Днес от ЦАХАЛ публикуваха видео, на което се вижда как крилата ракета, изстреляна от югоизток към израелското въздушно пространство, е успешно прехваната от изтребители F-35i. В същия ден системата за противовъздушна отбрана Arrow на израелските военновъздушни сили е свалила и ракета земя-земя в района на Червено море.

Припомняме, че преди дни Йемен обяви война на Израел, а паралелно с това продължават и опитите за атаки от страна на Ливан и намиращата се там групировка Хизбула. Именно в тази връзка днес от ЦАХАЛ отправиха предупреждение да престанат с провокациите. Ген. Херци Халеви заяви, че "по-малко от половината от израелските военновъздушни сили" участват във въздушните удари по Газа. "По-голямата част от силите са в готовност, със заредени бомби, ако възникне необходимост от атака на други фронтове", уточни той, очевидно визирайки именно Хизбула в Ливан и Хусите в Йемен.

Още: САЩ няма да издържи: Глобалните конфликти разтревожиха съюзниците на Америка

Също днес бе съобщено, че палестинската ислямистка групировка "Хамас" прави подводни дронове камикадзе от обикновени газови бутилки. Характеристиките на тези самоделни дронове, които терористите наричат Al Asef или още "управляемо торпедо", се пазят в тайна, но експерти все пак разгадаха част от механизма на действие.

ОЩЕ: "Хамас" прави подводни дронове камикадзе от газови бутилки (СНИМКИ)

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1 405 души, а 5431 са ранени. Други 240 са взети за заложници, като сред тях има граждани на най-различни страни. 

Още: Парадокс по руски: Израел нямал право на самозащита, защото е "окупационна сила"

От палестинска страна се съобщава за близо 9200 жертви – 9061 от тях в Ивицата Газа и 132 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, около 3800 от тях са деца, а 2327 – жени. Загинали са и най-малко 33 журналисти. Ранени са най-малко 34 000 души, като 32 000 от тях са в Газа, а 2000 – на Западния бряг. 6360 от ранените са деца, а най-малко 4891 са жени, посочва Ал Джазира.

Още: Палестинците в Газа умират от глад. Хамас има тайно портфолио - ето за какви суми става дума

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

ООН призова за незабавно разследване на общите гробове около болници в Газа

Хамас: Преговорите за примирие се връщат в изходна позиция

Военният кабинет на Израел единодушно е одобрил разширяване на операцията в Рафах

Coldplay и Стинг скочиха в подкрепа на ирански рапър, осъден на смърт

Си Дзинпин примами Виктор Орбан с "любовни писма" и кеш

Филипините са напът да изгонят китайски дипломати заради изтекъл запис

Останки от плъхове бяха открити в японски хляб

Боеве в Рафах: Израел се хвали с убити от "Хамас", пациенти са изведени от болниците

ООН съобщи колко души са напуснали Газа заради нападенията в Рафах

"Топката е в ръцете на Израел": Мнението на Хамас за мир в Ивицата Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия