Войната в Близкия изток: Въпреки критиките на ООН, Израел продължава с офанзивата (ВИДЕО)

5920
Войната в Близкия изток: Въпреки критиките на ООН, Израел продължава с офанзивата (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Вече повече от месец продължава войната между Израел и Хамас, разразила се след нападението на палестински бойци срещу мирни жители на 7 октомври. Тел Авив отговори с формирането на военен кабинет, ежедневни бомбардировки и сухопътна операция в Газа.

Бойните действия

Израелските военни съобщиха, че са убили ръководителя на отдела за разработване на оръжия на „Хамас“ в Газа. Въз основа на разузнавателните данни на ЦАХАЛ изтребител на отбранителните сили е ликвидирал Мухсин Абу Зина, се казва в съобщението на израелската армия. Уточнява се, че Абу Зина е бил водещ оръжеен разработчик в ислямистката групировка, експерт в разработването на стратегически оръжия и ракети.

Продължават въздушните удари на Израел срещу Ивицата Газа. Днес от армията разпространиха кадри на бомбардировки над предполагаеми подземни скривалища на Хамас. Припомняме, че палестинската военна групировка разполага с мрежа от стотици километри тунели, пресичащи територията на Газа, като някои от тях достигат дори до Израел.

Вчера израелският министър на отбраната Йоав Галант обяви, че войските са в „сърцето на град Газа“ и са насочени към инфраструктурата и командирите на Хамас там. Към момента обаче, няма точна информация къде точно се водят битките и на какви позиции са силите на Тел Авив.

Евакуация

И днес хиляди палестинци се евакуират от северната част на Газа. Това беше петият пореден ден, в който израелските сили отвориха прозорец за евакуация, като броят на хората, които се движат на юг, се увеличава всеки ден.

Ситуацията в Газа

„Нищо не е останало“ в Газа, казват палестинците, бягащи на юг в Газа през коридор за евакуация. Те описаха пред CNN непоносима реалност в град Газа, с постоянни въздушни удари и липса на вода. Човек, който не споменава името си, казва, че той и съседите му са преживели „ужасяващи дни“. „Тази война не остави нищо сигурно – нито църкви, нито джамии или нещо подобно. Днес ни пуснаха листовката с нареждане да напуснем уж безопасната зона. Сега сме извън този район на Уади Газа и все още чуваме бомбардировки. Няма безопасно място в Газа“, казва той.

Още: Един кибуц, превърнат в гробище - история от първо лице

Болницата Ал-Кудс в град Газа намалява повечето от операциите си на фона на недостиг на гориво, за да осигури минимални услуги през следващите няколко дни, се казва в изявление на Палестинското общество на Червения полумесец в сряда. Основният генератор на болницата е изключен, добави PRCS, и вместо това болницата работи с малък генератор. Медицинските консумативи на лекарите в Газа са на изчерпване , според главния хирург на Международния комитет на Червения кръст, докато всички пекарни са били принудени да затворят в Северна Газа поради липса на гориво, вода и пшенично брашно.

Бъдещето на Газа

Не визираме каквато и да е текуща окупация на Ивицата Газа. Така старши съветникът на премиера Бенямин Нетаняху поясни неговото изказване, че Израел ще носи "цялата отговорност за сигурността в Газа" за "неопределен период от време" след края на войната.  „Ще трябва да има израелско присъствие за сигурност, но това не означава, че Израел отново ще окупира Газа, това не означава, че Израел ще е там, за да управлява жителите на Газа", каза съветникът Марк Регев пред CNN.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1405 души, а 5 600 са ранени. Други 240 бяха взети за заложници, като повечето от тях остават в плен. Сред тях има граждани на най-различни страни, включително и България.

Още: Скръб, гняв и отчаяние. В ивицата Газа става нещо потресаващо

От палестинска страна се съобщава за близо 10 700 жертви – 10 569 от тях в Ивицата Газа и 164 на Западния бряг. Според данните на Ал Джазира, 4368 от тях са деца. Ранени са най-малко 28 500 души, като 26 475 от тях са в Газа, а 2 100 – на Западния бряг. 8663 от ранените са деца, посочва Ал Джазира. 

Още: Терористите не се интересуват от гражданството на заложниците: Проф. Кънчев за отвлечените българи

Около 74% от 10 515 души, убити в Газа от 7 октомври насам, са деца, жени и възрастни хора, съобщи палестинското министерство на здравеопазването в Рамала в доклад от сряда, базиран на източници в контролирания от Хамас анклав. Не е ясно колко бойци са включени в общия брой. Говорителят на УНИЦЕФ Джеймс Елдър  защити точността на броя на смъртните случаи, съобщени от Газа, като каза, че числата на организацията съвпадат с тези на контролираното от Хамас Министерство на здравеопазването в анклава.

Още: Жестоката атака на Израел в Газа. Бой за всяка улица и всеки дом - ето какво представлява операцията

Във войната между Израел и "Хамас" досега са убити 41 журналисти. 36 от тях са палестински репортери, убити от израелски удари в ивицата Газа. Организацията "Репортери без граници" е подала жалба в Международния наказателен съд за военни престъпления срещу журналисти в Палестина и Израел и настоява за незабавна защита на журналистите.

Още: САЩ: Над 80 камиона с хуманитарна помощ са влезли в Газа

Броят на загиналите, работещи в Газа за Агенцията на ООН за подпомагане и работа на палестинските бежанци в Близкия изток, се е увеличил до 99, обяви говорителят на генералния секретар на ООН. Последният брой на загиналите дойде само часове след като шефът на UNRWA Филип Лазарини оплака десетките си служители, убити в Газа след атаките срещу Израел от Хамас на 7 октомври.

Още: Заедно в скръбта: Израелец и палестинец, загубили дъщерите си, призовават за мир и прошка

Броят на цивилните смъртни случаи в Газа през последния месец на война между Израел и Хамас означава, че нещо "очевидно не е наред" с военната операция, която Израел започна след смъртоносните атаки на Хамас на 7 октомври, каза генералният секретар на ООН в сряда. Той припомни хилядите загинали само за дни деца.

Заложниците

Говорителят на Израелските сили за отбрана контраадмирал Даниел Хагари каза, че текущият брой на взетите за заложници от Хамас възлиза на 239. Хагари уточни, че 351 войници на ИД са загинали от 7 октомври.

Блинкен разкри какъв е сценарият на САЩ за "ден след" войната в Газа

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия