Войната в Израел: Ситуацията в болниците в Газа е катастрофална (ВИДЕО)

4204
Войната в Израел: Ситуацията в болниците в Газа е катастрофална (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се зарече, че страната му ще доведе войната до "край", съобщи Си Ен Ен. "Това не е нито "операция", нито "обиколка", а война докрай. За мен е важно да знаете това. Това не е на думи, а от сърце и ум. Ако не ги довършим, тe ще се върнат", предупреди Нетаняху войниците от израелския батальон "Каракал" по време на посещението си.

На 12 ноември Нетаняху отказа да отговори дали ще поеме отговорност за това, че не е успял да предотврати нападението срещу Израел на 7 октомври, като заяви, че ще има време за такива "трудни" въпроси, когато войната приключи. Израелският премиер призна, че това е "въпрос, който трябва да бъде зададен", но че засега страната трябва да се обедини около целта да победи Хамас, която на 7 октомври извърши нападение над Израел, което доведе до смъртта на над 1200 души.

"Ще отговорим на всички тези въпроси", каза министър-председателят и добави: "В момента мисля, че това, което трябва да направим, е да обединим страната за една цел; да постигнем победа“.

Още: Разузнавателни данни: "Хамас" е планирала още по-дълбока атака срещу големи израелски градове

Израелският министър на отбраната Йоав Галант пък заяви, че "Хамас" е "изгубила контрол" над ивицата Газа, която управлява от 16 години. "Хамас" е изгубил контрола. Терористите бягат на юг. Цивилни граждани плячкосват базите на "Хамас", каза той, без да представи доказателства. "Те вече нямат вяра в правителството", добави Галант във видеоклип, излъчен по основните израелски телевизии.

Като доказателство беше публикувана снимка на израелски войници, превзели сградата на Общинския съвет в град Газа:

Условията в болниците в Газа са катастрофални

Условията в най-голямата болница в ивицата Газа – Ал Шифа, са „катастрофални“, тъй като основните звена рухват. Това каза директорът на лечебното заведение Мохамад Абу Салмия пред CNN. Около 7000 души в момента са приютени в болницата, заедно с 1500 пациенти и медицински персонал, каза Абу Салмия.

Инкубаторите вече не функционират. Недоносените бебета в болницата се увиват във фолио и се поставят до гореща вода в отчаян опит да ги запазят живи, предупреди директорът на болницата, докато израелската огнева мощ продължава да удря околните улици и оставащите резерви от гориво се изпаряват, оставяйки съоръжението неспособно да функционира.

Още: "Не знаем откъде идва заплахата": Над 50% от системите Patriot на САЩ вече са в Украйна и Близкия изток (ВИДЕО)

Хирург от благотворителната медицинска организация "Лекари без граници" също заяви, че стотици хора са блокирани в болничния комплекс "Ал-Шифа" и са подложени на "нечовешки" условия. Израел твърди, че враговете му от Хамас са построили военния си щаб под болницата "Ал-Шифа" - обвинение, което терористичната организация отрича.

Хамас разполагали щабовете си под болниците

Според данни от американското разузнаване, "Хамас" има команден възел под болницата Ал-Шифа, използва гориво, предназначено за болницата и нейните бойци редовно се струпват в и около Ал-Шифа. „Можете да видите дори от доклади с отворен код, че "Хамас" наистина използва болници, заедно с много други цивилни съоръжения, за командване и контрол, за съхранение на оръжия, за настаняване на своите бойци“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в неделя пред CNN. „Без да навлизаме в тази конкретна болница или това конкретно твърдение, това е историята на "Хамас", както в исторически план, така и в този конфликт“, добави той.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби също обвини Хамас, че разполага щабовете си в цивилни райони. „Тук върху Израел има допълнителна тежест поради начина, по който Хамас се бие, със седалище в болници и училища и копаене на тунели под жилищни сгради и апартаменти“, каза той в интервю за Fox News. „Искам да кажа, че Хамас прави това. Те не спазват законите на войната и умишлено излагат хората в Газа на по-голям риск с това как се държат.“

Специално видео, показващо как терористите ползват болници като място за държане на израелски заложници, беше показано от израелската армия:

Още: Израел: Загинал работник след удар на „Хизбула“

27-те държави членки на Европейския съюз осъдиха съвместно "Хамас" за използването на болници и цивилни граждани като "жив щит" във войната срещу Израел. Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че в същото време блокът е поискал от Израел "максимална сдържаност и целенасоченост, за да се избегнат човешки жертви". Той похвали и единния подход на ЕС.

Кърби каза, че администрацията на САЩ разговаря с Израел за това как „да се сведат до минимум цивилните жертви, особено когато става въпрос за болница с педиатрично отделение и недоносени бебета, които нямат дял в това и просто искат да оцелеят". Той обеща администрацията да „продължи да работи с тях за това как да направим това по начин, който отново следва ръководството и защитава цивилния живот до максималната възможна степен“.

Призив за запазването на живота на пациентите отправи и американският президент Джо Байдън. "Надявам се и очаквам, че ще има по-малко агресивни действия по отношение на болницата", каза Байдън пред репортери в Овалния кабинет, когато бе попитан дали е изразил загриженост пред Израел по този въпрос.

Израел обаче настоява, че е оправдано да предприема военни действия около болницата, въпреки критиките от страна на ООН и други световни организации. Израелското правителство обяви, че е създало евакуационни коридори и призова за извеждане на цивилни, в допълнение към осигуряването на гориво.

Още: ООН: Недостиг на гориво спира работата на хуманитарните организации в Газа

В потвърждение на твърденията, че бойци на Хамас се прикриват зад цивилни в болниците, от ЦАХАЛ информираха, че са ликвидирали група от 21 бойци на "Хамас", открили огън по тях именно от болницата Ал-Кудс. Според съобщението терористите са били сред тълпа цивилни, опитващи се да напуснат болницата. Криейки се зад тях, екстремистите са започнали да обстрелват израелските войници с РПГ. Израелците са отвърнали на огъня и са унищожили някои от тях, други са се върнали обратно в сградата на болницата.

Екип на CNN в Южен Ливан съобщи за чести детонации в граничната зона в понеделник . Израелските отбранителни сили съобщиха, че две минохвъргачки, изстреляни от Ливан, са паднали в открита територия в северен Израел в понеделник. IDF каза, че отвръща на удара по източника на изстрелванията. Тази слабо населена ивица от планински терен може да бъде стартовата площадка на регионална война, привличаща безброй участници, включително Иран и Съединените щати.

Жертвите

По последни данни загинали в Израел са най-малко 1200 души, а 5 600 са ранени. Други 240 бяха взети за заложници, като повечето от тях остават в плен. Сред тях има граждани на най-различни страни, включително и България. Припомняме, че преди дни Тел Авив ревизира данните за загиналите, като преди беше съобщавано, че са 1400.

Още: ООН спусна знамената си в знак на почит към загиналите си служители в Газа (ВИДЕО)

Палестинското министерство на здравеопазването на окупирания Западен бряг съобщи днес актуализирани данни за жертвите в Газа. Според тях 11 180 палестинци, сред които 4609 деца и 3100 жени, са били убити при израелски атаки срещу Газа от 7 октомври насам. Ранени от атаките са 28 200 души.

Според министерството 15 пациенти в болница Ал-Шифа в северната част на Газа са починали през последните дни, сред които шест новородени, поради прекъсване на електрозахранването и недостиг на медицински консумативи. Преди това здравните служители в болницата казаха, че три новородени бебета са починали. Освен това 202 здравни работници са загубили живота си, а 53 линейки са били извадени от строя, добави министерството. 

Министерството на здравеопазването в Рамала черпи данни от медицински източници в контролираната от "Хамас" Ивица Газа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Нова атака срещу камионите с хуманитарна помощ за Газа

Руски танкове навлязоха във Волчанск (ВИДЕО)

Ким Чен Ун лично провери балистичните си ракети (ВИДЕО)

Ердоган: Израел ще насочи погледа си към Турция, ако победи "Хамас"

Гори един от най-известните пазари в Истанбул (ВИДЕО)

Ердоган пак се уплаши от преврат, проведе спешна среща със службите

Размириците в Нова Каледония взеха жертви

Тайван засекли десетки китайски самолети близо до острова

Лидерът на Северна Корея призова за "епохална промяна" в подготовката за война

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия