X
 
 

Все повече турци подкрепят членството в ЕС

563 0
photo of Все повече турци подкрепят членството в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

Увеличава се броят на турците, подкрепящи присъединяването на страната им към ЕС.

Това сочат резултатите от анкета, проведена от Фондацията за икономическо развитие (ФИР).

Според допитването 78,9% от анкетираните подкрепят членството на Турция в Евросъюза. През 2016 г. числото е било 75,5, а през 2015 г. - 61,8%. „Въпреки негативното развитие на процесите между Турция и ЕС през 2017 г., това съотношение е много важно", каза председателят на борда на ФИР Айхан Зейтиноглу на пресконференция.

"Това високо ниво на подкрепа е послание към нашето правителство. Това показва национална воля за предприемане на необходимите стъпки за реформа в процеса на ЕС и за нов процес на сближаване с ЕС ", добави той.

"Това също е предупреждение към ЕС. То показва, че политиките, изключващи Турция, нямат визия и здрав разум и показват, че би било неетично и стратегическа грешка да се държи отвън една страна от 80 милиона, повечето от които подкрепят членството в ЕС".

Само 31,2% от анкетираните заявиха, че смятат, че Турция ще стане член на ЕС в краткосрочен план. На регионално равнище, югоизточните райони на от Турция гледат най-оптимистично по отношение на присъединяването "в краткосрочен план", като 56,2% от анкетираните там твърдят, че това е възможно, предаде БГНЕС.

Жените и хората с висше образование се оказаха най-скептични по отношение на членството в краткосрочен план. Около 72,8% от жените и 77,4% от завършилите висше образование заявиха, че не смятат, че страната ще си осигури членство в ЕС в краткосрочен план.

Междувременно 62% от анкетираните заявиха, че убеждението, че Турция ще стане член на ЕС, се е понижило през последните години.

Икономическото благосъстояние и развитие се открояват като най-важната причина за подкрепа членството в ЕС, поради която 48,3% от анкетираните твърдят, че подкрепят кандидатурата на Турция за членство. Развитието на демокрацията и правата на човека е втората по важност причина, която 34,5% споменават положително настроените респонденти.

Приблизително 41,4% се съгласиха с твърдението, че ЕС означава "високи равнища на благосъстояние и икономическо развитие", докато 30,8% се съгласяват с твърдението, че ЕС означава "демокрация и свобода".

Запитани за препятствията пред потенциалното членство на Турция в ЕС, 46,6% споменават "икономически причини" и 44,3% - "двойните стандарти".

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Убиха мъжа на Наталия Гуркова

Бизнесменът Джордже Михалевич, който е мъж на "Мис България" Наталия Гуркова, е бил убит вчера вечерта в град Бедфордвю, близо до Йохан...