Взривът в Анево - картината на американския срам в борбата с ИД

15999
Взривът в Анево - картината на американския срам в борбата с ИД
Снимка: БГНЕС

България се оказва основна част в програмата на САЩ за екипиране и борба на „независими“ сирийски бунтовници срещу "Ислямска държава". Това заключение прави журналистът на BuzzFeed Арам Ростън в свое разследване. Ростън разкрива връзките, които доведоха в България загиналия американски военен експерт Франсис Норвило. Той почина след взрив на граната на полигона в Анево.

Още след инцидента Reuters информира, че Норвило и негови сънародници са тествали оръжия за сирийската опозиция, която САЩ тръгна да въоръжава за борба с „Ислямска държава“. Ростън обаче хвърля повече светлина по случая.

Ненчев още не знае какви боеприпаси са изпробвани при смъртоносния инцидент в "Анево"

Близо три седмици след инцидента на полигона в "Анево", при който загина един американски гражданин, а други четирима пострадаха, мин...

Оказва се, че Норвило е представител на подизпълнител, нает от американската компания Purple Shovel. Именно тя е трябвало да осигури оръжието за сирийците, но тъй като е предложила „руски гранати“, оценени от Пентагона като ненадеждни, което е забавило изпълнението на цялата операция. Норвило загина заради експлозия на граната, произведена през 1984 година.

Още по-скандално е, че Пентагона е позволил на Purple Shovel да „усвои“ милиони долари, за да купи 700 противотанкови ракети от Беларус. Сделката е станала по следния начин – от Беларус през България за САЩ. Това беше потвърдено говорителя на Пентагона по специалните операции Матю Алън. Беларус открито доставя оръжия за режима на Башар Асад и всяка оръжейна сделка с беларуска компания подлежи или на ембарго от САЩ, или на специфична проверка и разрешение в някои случаи. Цялата програма за обучение на умерени сирийски бунтовници бе започната в началото на годината от САЩ с целево финансиране в размер на 500 млн. долара.

Purple Shovel

Компанията е създадена от Бенджамин Уоръл през 2010 година в Делауеър – може би най-известната американска офшорна зона. Уоръл има осемгодишен опит в контраразузнаването – между 1993 и 2001 година. От 2005 година работи за американското правителство като частен изпълнител. През 2008 година обявява фалит като физическо лице, но в крайна сметка дълговете му са заличени.

Бъчварова не коментира Анево, каза, че спазва закона

В момента тече разследване на този случай и всяка една конкретна информация, с която разполагаме по това разследване, не може да бъде о...

През декември 2014 година Purple Shovel печели два договора с Пентагона на стойност над 50 млн. долара, при това без да участва в конкурс. Това става в момент, в който компанията официално има шестима служители и под 2 млн. долара годишен оборот. Единият договор, за 23,5 млн. долара, е за обучение, като сумата се увеличава до 31 млн. долара, а по контракта са закупени „клавиатури на арабски език“!

Вторият договор, на стойност 26,7 млн. долара първоначално и достигнал 28,3 млн. долара, е за доставка на оръжие и муниции. Точно тук лъсва българската връзка – чрез подизпълнители трябва да бъдат купени 12 640 гранати PG-7VM, противотанкови далекобойни РПГ SPG-9s с 6,240 гранати и 700 антитанкови ракети „Конкурс“ с 36 изстрелващи установки. Точно гранатите са проблем – произведени през 1984 година! Поискано е да се намерят по-нови гранати, но българските доставчици засега не могат да се справят със задачата, защото имат твърде много поръчки, твърди BuzzFeed.

В България връзката на Purple Shovel е „Алгънс“. Това е компанията, наела полигона в Анево, където загина Франсис Норвило. Норвило се е обучавал как да използва РПГ-тата, за да учи след това сирийски бунтовници. Той е бил служител на SkyBridge Tactical – подизпълнител на Purple Shovel по първия договор с Пентагона, за обучение. Норвило е бивш тюлен, експерт по оръжия. Разследването на смъртта му продължава и се очаква резултат през декември. То се води само от българските власти.

Какво казват официалните американски власти

Инцидентът в Анево може би е бил заснет

Иззети са мобилни телефони, които по данни на прокуратурата е възможно да са документирали стрелбата и самия инцидент на полигона в А...

Пред BuzzFeed говорител на Пентагона защити програмата за обучение на сирийски бунтовници за борба с ИД. Пентагона обаче не коментира скандалните разкрития, като разкритията идват в светлината на вчерашен срамен случай – 70 души от обучените „умерени бунтовници“ се предадоха на ИД веднага след като влязоха в Сирия през Турция. Това стана само седмица, след като генерал Лойд Остин призна, че дотогава само четирима-петима тренирани по програмата бунтовници всъщност се борели с ИД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com