Задържан е военният съветник на Ердоган, подновиха ударите срещу ИД*

3190
Задържан е военният съветник на Ердоган, подновиха ударите срещу ИД*

Главният военен съветник на турския президент Реджеп Ердоган Али Язъджъ е арестуван по обвинение в съпричастност към опита за военен преврат.

Преди това бе съобщено, че е задържан командирът на военната база Инджирлик Бекир Еркан Ван, който е обвинен, че е замесен във военния метеж, предаде CNN Turk.

Ердоган е по-гъвкав, отколкото предполагаха

Тероризмът удари Турция право в сърцето – чисто човешки, а и политически това е трагедия, която поражда много въпроси. Изненадва...

Actualno.com припомня, че по-рано, обръщайки се към привържениците си по време на траурна церемония в Истанбул, Ердоган заяви: „Ще унищожим вируса във всички държавни институции, който доведе до опита за преврат."

Той посочи, че благодарение на волята на народа опитът за държавен преврат, извършен от „терористична група“ на противника му Фетхуллах Гюлен, е пресечен. Продължават арестите на привърженици на Гюлен във въоръжените сили на страната. Тези хора разрушиха турската армия, заяви Ердоган.

Междувременно стана ясно, че предвожданата от САЩ коалиция срещу джихадистката групировка "Ислямска държава", поднови атаките си, които бяха преустановени след опита за военен преврат в Турция. Това съобщи AFP, като се позовава на информация от Пентагона.

Операциите на коалицията срещу "Ислямска държава" бяха подновени от всички бази в Турция след отваряне на турското въздушно пространство за военните самолети, заяви говорителят на Пентагона Питър Кук, цитиран от The New York Times.

Турция играе ключова роля в операциите на коалицията. Слeд дълго колебание и отлагане тя разреши преди година използването на базата Инджирлик за операциите в Сирия и Ирак.

Ердоган: Турция може да строи собствени самолетоносачи

Турция е способна сама да построи свои самолетоносачи. Това заяви президентът на южната ни съседка Реджеп Тайип Ердоган. „Няма н...

САЩ са изпратили в базата 1500 военнослужещи и са разположили дронове, изтребители, самолети-цистерни и самолети за електронна война Праулър.

Базата бе затворена, тъй като турските власти заподозряха, че тя се използва за зареждане на самолети, използвани от превратаджиите.

Междувременно Турското министерство на външните работи нарече тероризъм опита на група военни да извършат държавен преврат.

В декларация на министерството, цитирана от ТАСС, се казва: Това бе нещо повече от предателски заговор, това бе терористична кампания. Престъпниците стреляха по собствения си народ, забиха нож в гърба на своите командири, хвърлиха бомби над парламента и президентската канцелария.

Огромното мнозинство от членовете на въоръжените сили на Турция се обяви срещу пуча, в който участваха някои представители на ВВС, жандармерията и бронетанковите части, се отбелязва в декларацията.

Мащабна чистка след метежа в Турция, близо 6000 арестувани, броят им расте

Хиляди генерали, съдии и прокурори са арестувани при мащабна операция в цяла Турция за предполагаема съпричастност към осуетения опит з...

Турското външно министерство подчертава, че основната роля в неутрализирането на заговора е изиграл турският народ. Народът смело застана пред танковете и отстоя демократичните си права.

Турското министерство на външните работи обяви, че повече от 190 души са убити и над 1400 са ранени по време на опита за военен преврат в страната.

Над 100 участници в метежа са убити. Властите са арестували 6000 души по подозрение, че са свързани с пуча – сред тях генерали - командири от различните родове войски и по-нисш офицерски състав, както и представители на магистратурата.

*Обновена в 19:46 ч.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Смъртни случаи заради хранителна добавка в Япония? Правителството разследва

Загинали при израелски обстрел в Южен Ливан

Заловиха трафикант и осем мигранти в Одрин, искали да избягат в България

Отмъсти на брат си: Жена удави 2-годишната си племенница

Ливан засипа ООН с жалби срещу Израел

Войната в Израел: "Хизбула" пак атакува, продължава рейдът в болница "Ал-Шифа"

Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Тайланд е на крачка от легализира еднополовите бракове

Опасна инфекция на гърлото със смъртни случаи в Япония

Убит е един от израелските заложници на "Хамас"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com