Защо избягали от режима на Ким Чен Ун се самоубиват в Южна Корея?

6198
Защо избягали от режима на Ким Чен Ун се самоубиват в Южна Корея?
Снимка: Getty images/Guliver

Неотдавнашната смърт на севернокорейска дезертьорка хвърли нова светлина върху изолацията, в която се намират много бежанци от режима на Ким Чен Ун. Други дезертьори твърдят, че трудно се приспособяват към новия си живот и често са обект на дискриминация в Южна Корея.

По данни на полицията на 19 октомври представител на Сеулската асоциация за жилищно настаняване е посетил апартамента на жената в града, тъй като тя е просрочила наема си с няколко месеца.

Служителят открил тялото на 49-годишната жена, чието име още не е установено. Извършена е аутопсия, но напредналата фаза на разложение и фактът, че е жертвата е била облечена със зимни дрехи, показват, че жената е починала преди доста време.

Случаят тревожи властите и представителите на общността на бежанците от Северна Корея. Жената е пристигнала в Сеул през 2002 г. и до 2017-а е работила дълги години като съветник на други дезертьори.

Южнокорейското министерство на обединението, което контролира настаняването на дезертьори, обяви спешно преразглеждане на системата за управление на кризи за бежанците, за да се гарантира, че те имат достъп до подкрепа.

Севернокорейските бежанци са дискриминирани

Юджин Ким е избягала заедно с майка си и сестра си от провинция Северен Хамгьонг заради глада в Северна Корея. Тя казва, че животът в Южна Корея може да бъде и кошмарен за бежанците, които познават само живота в затвореното севернокорейско общество.

"Когато за първи път пристигнахме в Сеул, получихме голяма помощ от правителството и от неправителствени организации, помагащи на бежанците, което беше важно", казва Ким. Тя е имала големи пропуски в образованието си и е срещнала огромни трудности с математиката и английския език в гимназията, която е записала в Сеул.

Сега, когато е на 36 години, тя казва, че по-сериозните проблеми са се проявили, чак когато са се родили децата ѝ.

"Когато най-голямото ми дете постъпи в детска градина, се сприятелих с други майки и им казах, че идваме от Северна Корея. Тогава отношението им изведнъж се промени", разказва младата жена пред ДВ. "Хората от Юга често гледат отвисоко на бежанците от Севера, въпреки че сме от една и съща страна, говорим един и същ език и имаме еднакъв произход”, казва тя.

"Много хора имат много негативна представа за бежанците, казват, че сме дошли с празни ръце, а те трябвало да плащат повече данъци, за да се грижат и за нас", продължава тя. "Медиите не помагат, тъй като съобщават само негативни неща за бежанците, а някои дори казват, че сме шпиони".

Езикови проблеми пред бежанците

Севернокорейците често имат акцент или не са запознати с южнокорейския жаргон или популярни фрази, а английският език им е непонятен, тъй като в Северна Корея не се изучават други езици.

Всичко това отличава бежанците от Северна Корея, казва Ким, затова много от тях предпочитат да крият произхода си, когато кандидатстват за работа или наемат имот.

Нейната собствена майка казала на потенциален работодател, че е китайска корейка, тъй като смятала, че така има по-голям шанс да получи позицията.

Лий Ойн Ко е съоснователка на организацията "Freedom Speakers International”, която помага на дезертьорите да напреднат с английския и така да подобрят шансовете си за работа. "Това е, от което хората се нуждаят, когато пристигат при нас. Големият проблем са южнокорейците", казва тя. "Много хора не приемат бежанците, затова много от тях съобщават за случаи на дискриминация. Има и много случаи, когато бежанците не казват на хората, че са от Северна Корея, защото това им създава проблеми".

"Корейците са разделени вече повече от 70 години и хората от Юга на практика нямат контакт с никого от Севера", посочва Лий. "Младите хора не знаят нищо за роднините си, които може да имат в Северна Корея. И макар да знаем, че там хората са облъчвани от пропаганда, трябва да си дадем сметка, че и нашето образование и медии по същия начин допринасят за това да мислим за Севера като за враг, който се готви да ни нападне", казва още тя.

Не е изолиран случай

Неотдавнашната смърт на избягалата от режима на Ким Чен Ун севернокорейка е подобна на друг случай от юли 2019 г., когато в малкия им апартамент бяха открити телата на Хан Сунг Ок и нейния 6-годишен син. Местни медии съобщават, че те са умрели от глад, след като преди години са избягали от Северна в Южна Корея в търсене на по-добър живот.

"Едни са самотни, защото нямат приятели или семейство в едно общество, което е много различно", казва Лий Ойн Ко. "Други се замесват в престъпления, трети губят парите си. Процентът на самоубийствата е висок сред дезертьорите. Много от тези хора са дълбоко разочаровани от южнокорейското общество, в което са потърсили спасение”, допълва тя.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com