В затвора за какво ли не: Корените на палестинската омраза срещу Израел

12862
В затвора за какво ли не: Корените на палестинската омраза срещу Израел
Снимка: Getty Images

Бойците на „Хамас“ предприеха изненадващо и бързо нападение от Ивицата Газа към израелска територия през уикенда – по суша, море и въздух. Палестинската групировка взе за заложници десетки израелски граждани и военни, като обяви, че планира да ги използва в сделка с Тел Авив за размяна с палестински затворници, лежащи зад решетките в Израел. А там има много такива, включително деца.

Всичко за войната, подпалена от "Хамас" в Израел, четете тук.

Още: Уравнението на войната - константите

Още: Уравнението на войната - променливите

Всеки пети палестинец - арестуван

Мнозина твърдят, че цяла Газа на практика е затвор под открито небе - 2,2 милиона души, блокирани от Израел в малък крайбрежен анклав. Само че броят на палестинците, които действително са прекарали известно време в израелски затвори, също е от подобен порядък. От 1967 г. насам, когато Израел окупира Източен Йерусалим, Ивицата Газа и Западния бряг, властите са арестували около един милион палестинци, съобщи ООН миналото лято.

Всеки пети палестинец е бил арестуван и обвинен по силата на пакет от 1600 военни заповеди, които контролират всеки аспект от живота на палестинците, живеещи под израелска военна окупация. При палестинските мъже този процент на лишаване от свобода се удвоява - двама от всеки петима са били арестувани, пише Al Jazeera. За сравнение, в САЩ - страната, която е известна с най-големия брой затворници в света - един на всеки 200 души е лишен от свобода.

Още: Резултатът е войната в Израел: Анализ на играта на Иран, САЩ и Русия

Групата за защита на правата на палестинските затворници Addameer описва израелската затворническа система като "комплекс от чудовищни машини с форма, закони, процедури и политики, предназначени за ликвидиране и убиване".

Снимка: Getty Images

Днес броят на палестинците, които се намират зад израелските решетки, е 5200, от които 33 жени и 170 деца. Ако бъдат съдени, това се случва във военни съдилища.

Още: Войната в Израел: Големите проблеми и трудните решения за Палестина (ВИДЕО)

Защо има толкова много затворници?

Два месеца след като Израел окупира палестинските и арабските територии по време на войната от 1967 г., правителството там издава военна заповед 101, която по същество криминализира гражданските дейности въз основа на "враждебна пропаганда и забрана на подстрекателството".

Със заповедта, която все още се използва в окупирания Западен бряг, се забраняват участието и организирането на протести, отпечатването и разпространението на политически материали, развяването на знамена и други политически символи, както и всяка дейност, която показва симпатии към организация, считана за незаконна съгласно военните заповеди.

Три години по-късно израелското правителство издава друга военна заповед (378). С нея се създават военни съдилища и всички форми на палестинска съпротива срещу израелската окупация се обявяват за "тероризъм".

Оттогава насам са издадени и изпълнени стотици други военни заповеди за ограничаване на всякаква палестинска гражданска и политическа изява.

Още: Ирански футболни фенове избухнаха срещу режима, подкрепящ "Хамас" (ВИДЕО)

В колко израелски затвора се намират палестинските затворници?

В Израел има 19 затвора и един на територията на окупирания Западен бряг, в които се намират палестински затворници. Съгласно Четвъртата женевска конвенция - в разрез с международното право е окупационна сила да прехвърля окупиран народ от окупираната територия.

"Това е незаконно и жестоко, а последиците за лишените от свобода и техните близки, които често са лишени от възможността да ги виждат в продължение на месеци, а понякога и години наред, могат да бъдат опустошителни", заявяват от Amnesty International.

Снимка: Getty Images

В Палестина има 1264 души, задържани по административен ред, което означава, че те са арестувани за неопределено време, без да бъдат съдени или да им бъдат повдигнати обвинения. Тази практика, останала от епохата на т.нар. Британски мандат, може да бъде удължена за неопределено време въз основа на "тайни доказателства", което означава, че задържаният може да прекара месеци, а дори и години в затвора, без да му бъдат повдигнати обвинения.

Макар Израел да твърди, че процедурата позволява на властите да задържат заподозрени, докато продължават да събират доказателства, правозащитни групи казват, че системата се използва широко и отрича справедливия процес.

Още: Израел с унищожителни бомбардировки в Ивицата Газа, очаква се и сухопътна операция (ВИДЕО)

Колко палестински деца са били арестувани от Израел?

От избухването на втората интифада през 2000 г. над 12 000 палестински деца са били задържани от израелските сили. Всяка година най-малко 700 палестински деца на възраст под 18 години от окупирания Западен бряг са преследвани от израелски военни съдилища, след като са били арестувани, разпитвани и задържани от израелската армия, пише Al Jazeera.

Групата за защита на правата на палестинците Addameer описва арестите и лишаването от свобода на деца като системни и част от кампания за колективно наказание.

Най-често срещаното обвинение е хвърляне на камъни, което се наказва с максимум 20 години. Децата често са подлагани на физически и психологически изтезания. Те са разпитвани без присъствието на родител или адвокат, казват правозащитните групи. И обвиняват Израел, че използва задържането им, за да ги превърне в информатори и да изнудва семействата им финансово, като ги принуждава да плащат огромни глоби.

Още: Все повече данни: Иран е помогнал и подкрепил "Хамас" за войната срещу Израел (ВИДЕО)

Заповеди срещу палестински деца

Военна заповед 1726 гласи, че децата могат да бъдат задържани превантивно в продължение на 15 дни, преди да им бъде повдигнато обвинение, и че военният съд може да удължава това задържане с по 10 дни, но не повече от 40 пъти.

Във военна заповед 1745 се посочва, че разпитите на деца трябва да се записват аудиовизуално на език, разбираем за тях, но се изключват децата, арестувани под предлог за сигурност, което се отнася за всички палестински деца, задържани под стража.

Снимка: Getty Images

Съгласно военна заповед 132 палестинските деца на възраст 16 и повече години са били осъждани от израелски военни съдилища като възрастни. Освен това палестинските деца продължават да бъдат обвинявани според възрастта им към момента на произнасяне на присъдата, вместо според възрастта им към момента на предполагаемото престъпление, както е предвидено в международното право.

През август 2016 г. Израел промени закона си, който гласеше, че деца под 14 години не могат да бъдат подвеждани под наказателна отговорност. Това беше направено, след като израелските власти изчакаха Ахмед Манасра, който беше на 13 години по време на ареста си, да навърши 14, преди да го обвинят в опит за убийство и да го осъдят на 12 години затвор. Впоследствие те бяха намалени на 9.

"Хамас"

Припомняме, че "Хамас" като цяло или в някои случаи нейното военно крило е определена като терористична организация от САЩ, Европейския съюз, Канада, Египет, Япония и, разбира се, Израел. Движението има и "социално" крило.

"Хамас" успя на международно признати избори да спечели срещу движението "Фатах" на Махмуд Абас, президентът на Палестинската автономия - през 2007 година, като оттогава консолидира и пое властта в Газа.

Още: Кой и какво е "Хамас": Новият-стар враг на Израел

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ердоган ще гради "века на Турция" с турските фермери

Турция арестува над 500 души от мрежата на Гюлен, считани за превратаджии срещу Ердоган (ВИДЕО)

Турция обяви присъединяването си към ЕС за стратегическа цел

"Проблемът с Нагорни Карабах е решен": Азербайджан поиска разпускане на Минската група

Путин заминава за Пекин на 16 май за втори път за последните месеци

Забраниха известни американски шоколадови блокчета в Абу Даби

ООН иска да разследват атаката срещу служителя й в Рафах (ВИДЕО)

Осъденият на затвор и бой с камшик ирански режисьор е избягал от родината си (ВИДЕО)

"Хизбула" предупреждава израелците, че няма да се върнат по домовете си

Десетки загинали и ранени при срутване на билборд в Индия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com