Общ трудов пазар между Сърбия, Албания и РС Македония от 2022 г.

2468
 Общ трудов пазар между Сърбия, Албания и РС Македония от 2022 г.
Снимка: istock

От следващата година се очаква Сърбия, Албания и РС Македония да имат общ пазар на труда, заяви днес председателят на сръбската Стопанска камара Марко Чадеж. Този въпрос трябва да бъде решен на предстоящата тристранна среща в Тирана в рамките на инициативата „Отворени Балкани“, предаде БГНЕС.

„Очакваме да получим общ пазар на труда, граници, които да работят 24 часа, хармонизирани сертификати, фитосанитарни удостоверения, да нямаме проблеми, които да струват много средства на икономиката“, подчерта Чадеж.

ЕП прие резолюция срещу "съвременното робство" в Сърбия

Законодателите от ЕС обсъдиха "съвременното робство" в Сърбия, по-специално съобщенията за принудителен труд в китайската фабрика за гу...

Той припомни, че по-рано са подписани няколко документа като меморандума за сътрудничество, но сега става въпрос за споразумения, които ще направят възможен общия пазар на труда от началото на следващата година.

„Можете да видите конкретни резултати, като например камион, пристигащ по-бързо от преди месец. Ако намерите работа в Скопие, Вльора или Белград, няма да са ви нужни три месеца за бюрокрация, а ще бъдете наети за един ден“, каза Чадеж.

Той изтъкна, че според изпратения въпросник, повече от 50% от компаниите са заявили, че имат проблем с квалифицираната работна ръка.

БГНЕС припомня, че на 20 и 21 декември в Тирана премиерът Еди Рама ще приеме президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на РС Македония Зоран Заев в рамките на регионалната инициатива за сътрудничество "Отворени Балкани". Очаква се да бъдат подписани общо шест споразумения, включително Споразумението за условия за свободен достъп до пазара на труда в Западните Балкани.

Радев пред Макрон: България очаква необратими резултати от РС Македония

Президентът Румен Радев разговаря в Страсбург с президента на Франция Еманюел Макрон. Сред акцентите в разговора бяха присъединяването ...

На предишните срещи в рамките на „Отворени Балкани“, в Скопие през юли тази година и през ноември в Белград, беше обявено, че целта е вдигане на границите за трите държави от януари 2023 г., със свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги, като и от 2022 г. да влезе в сила единно разрешение за работа.

На 10 октомври 2019 г. Вучич, заедно с Рама и македонския премиер Заев, в Нови Сад стартираха инициатива, която неофициално беше наречена „Мини Шенген“, а по-късно името ѝ бе сменено на „Отворени Балкани“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com