15 години по-късно Сърбия повдигна обвинения за убийството на журналист-дисидент

21766
15 години по-късно Сърбия повдигна обвинения за убийството на журналист-дисидент
Снимка: Getty Images / Guliver

Прокуратурата за борба с организираната престъпност в Сърбия повдигна обвинения за убийството на известния журналист Славко Чурувия 15 години след атентата, предаде БГНЕС.

Обвинени са тогавашният шеф на Държавна сигурност Радомир Маркович, началникът на белградската дирекция на Държавна сигурност Милан Радонич и основният инспектор от Втора дирекция на ДС Радко Ромич. Сред обвиняемите е и Мирослав Курак, съобщи прокурорът Милко Радисавлевич.

Историята

Атентатът беше извършен по време на режима на Слободан Милошевич. Славко Чурувия бе собственик на вестник "Дневни телеграф" и на седмичника "Европлянин". Той бе убит на 11 април 1999 г. Тогава бе Великден, а въздушните удари на НАТО поради престъпленията на режима на Милошевич в Косово срещу СР Югославия продължаваха от няколко седмици.

Журналистът бе убит пред входа на сградата, в която живееше и в която се намираха част от редакциите на "Дневни телеграф", в центъра на Белград. Няколко дни по-рано във вестник "Политика експрес", който по-късно бе закрит, Чурувия бе обвинен в "предателство".

Разследването след падането на режима на Слободан Милошевич установи, че Чурувия денонощно е бил следен от служители на Държавна сигурност, които изненадващо преди самото убийство били изтеглени от "задачата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com