3.5 млрд. евро инвестиция от ЕС за Западните Балкани, повечето са за Сърбия

2535
3.5 млрд. евро инвестиция от ЕС за Западните Балкани, повечето са за Сърбия
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) предвижда в следващите три години да осигури за Западните Балкани допълнителни 3.5 млрд. евро за инфраструктурни проекти, от които голяма част ще бъдат предоставени на Сърбия. Това заяви ръководителката на канцеларията на ЕИБ за Западните Балкани Дубравка Негре пред сръбската информационна агенция „Танюг“.

„Планираме да увеличим дейността си на Балканите чрез т. нар. Инициатива за увеличаване на икономическата устойчивост на региона. В следващите три години планираме да вложим допълнителни 3.5 млрд. евро, от които очакваме около 50% да отидат за проекти в Сърбия“, каза тя.

Голяма среща за интеграцията на Западните Балкани към ЕС

Премиерът на Македония Зоран Заев ще оглави правителствената делегация на Скопие на четвъртата среща на върха "ЕС - Западни Балкани" в ...

По думите на Негре парите ще бъдат инвестирани основно в проекти, свързани с пътната и жп инфраструктура. Според нея в рамките на инициативата ЕИБ планира да отдели 6.5 до 7 млрд. евро и за Северна Африка, откъдето идват и основна част от мигрантските потоци, но също така и за транзитните страни от Балканите по пътя им към Западна и Северна Европа, пише още БГНЕС.

„За тези два региона планираме допълнителни 6.5 до 7 млрд. евро, от които около 3.5 млрд. ще бъдат за Западните Балкани“, каза Негре.

Междувременно еврокомисарят по политиката на съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан добави, че Европейският съюз подготвя страните от Западните Балкани за деня, когато те ще станат част от единната икономическата система на блока.

Хан уточни, че блокът ще отдели допълнителни 220 млн. евро за страните от региона. Средствата от фонда ще бъдат предоставени на около 6000 компании от Западните Балкани, уточни еврокомисарят по време на бизнес форум, проведен като част от срещата на върха в Триест.

ЕС призова албанските лидери да внимават с "опасните изявления"

„Изявления, които могат да се тълкуват като политическа намеса във вътрешните работи на съседна държава, не помагат в изгражданет...

Actualno.com припомня, че по-рано в началото на юни 2017 г. стана ясно, че Европейският съюз ще отдели поне 2 млрд. евро допълнителна помощ за Западните Балкани, писа тогава излизащият в Сараево в. "Дневни Аваз", който се позова на източници от Европейската инвестиционна банка. С последната информация от страна на ЕИБ обаче цифрата набъбва.

Освен това по този въпрос е говорено и с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, и с еврокомисиря по разширяване Йоханес Хан след срещата на съвета на министрите. Според изданието ЕС е длъжен да инвестира допълнителни средства за стабилизирането и подобряването на ситуацията на Балканите.

От властите в Сараево е била поискана подробна информация за планирания бюджет за тази година, както и за начините за намиране за пренасочване на средства за балкански проекти. Източникът, който е поискал да остане анонимен, споделил пред "Аваз" , че става въпрос "за инициатива на Германия, която иска ЕС да се ангажира мощно в Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Косово, Черна гора и Сърбия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com