АФП: Гняв в Турция от отстраняването на десетки прокюрдски кметове

6014
АФП: Гняв в Турция от отстраняването на десетки прокюрдски кметове
Снимка: iStock/Guliver

Смесица от ярост и разочарование се усеща сред жителите в кафене в югоизточния турски град Мардин, след като правителството замени популярния кмет с попечител.

Една година след местните избори 40 от общо 65 общини, спечелени от прокюрдската Народна демократическа партия (НДП), сега са под контрола на назначените от правителството попечители, предава АФП.

В Мардин, Ахмет Турк от партията НДП спечели 56,2 процента от гласовете през март 2019 г.

Но през август той беше един от първите, заедно с тези в близките Диарбекир и Ван, които бяха отстранени и заменени от правителството.

Шест месеца след смяната жителите в Мардин, град с над 800 000 население, са особено критични поради липсата на услуги и развитие.

"Никой не се притеснява, никой не иска да прави нищо и никой не повишава глас. Говорим сега с вас, кой знае какво ще се случи с нас утре?". Това каза пред AФП мениджърът на кафенето Фират Каятар по време на посещение в края на февруари.

"Те могат също така да не провеждат избори в югоизточната част, защото имаха два избора и след двата назначиха попечители", каза Кайтар, който живее в стария град.

"Никой не слуша", вметна един от клиентите на кафенето, Абдулазиз, 57-годишен. "Не можем да се оплакваме на никого. (Губернаторът) носи банани, но ни трябва хляб."

Друг мъж наблизо, който не каза името си, допълни, че младите хора завършват университета, но не успяват да си намерят работа.

"Това е проблемът, с който се сблъсква и Мардин", казва той, цитиран от БГНЕС.

САЩ прекратили тайна шпионска програма с Турция срещу ПКК

САЩ са прекратили секретна програма за военно-разузнавателно сътрудничество с Турция, която от години е помагала на Анкара в борбата им...

Партията определи отстраняването на кметовете като "атака" срещу кюрдите, но правителството обвини HДП във връзки с поставената извън закона Кюрдската работническа партия (ПКК).

Кюрдите съставляват около 20 процента от общото население на Турция.

Подобни действия не са нещо ново. Анкара отстрани 95 кметове на HДП, след като партията спечели 102 общини през 2014 г.

"Що се отнася до HДП, просто смяната поради фалшивите обвинения, свързани с терор, е най-лесният начин това да се случи и е просто политически опит за унищожаване на тяхната легитимност", заяви директорът за Турция за Хюмън райтс уоч (HRW) Ема Синклер-Уеб.

Представители на ПКК

ПКК обяви "състояние на неактивност" след атаките в Анкара

Кюрдската работническа партия обяви „състояние на неактивност“ след месеци на атаки срещу турски сили, обещавайки да прекра...

Председателят в Мардин за управляващата партия на президента Реджеп Тайип Ердоган защити действията на правителството, обвинявайки ПКК в използването на кметовете от HДП за получаване на контрол.

"Всъщност тези кметове бяха представители на Кандил", каза Фарук Кълъч, имайки предвид мястото, където се намира ръководството на PKK и базите в планински район в Ирак.

"Никой от кметовете не прави изявления по собствена, независима воля", добави Кълъч, твърдение, което HДП категорично отрича.

Турското правителство многократно обвинява кметовете на HДП, че използват парите на общините за подпомагане на ПКК или наемат роднини на бойци от ПКК.

Вътрешното министерство твърди, че някои кметове присъстват на политически митинги, демонстрации и дори погребения на бойци от ПКК.

Турция: За ПКК мирът е тактика

Турският вицепремиер Ялчън Акдоган отхвърли възможността за примирие от страна на Кюрдската работническа партия (ПКК), наричайки го &bd...

От НДП казват, че 21 от кметовете му са зад решетките.

ПКК води въоръжена борба срещу турската държава от 1984 г. насам. Групировката е в черния списък на Анкара и нейните западни съюзници като терористична организация.

Целта на правителството беше да "срине всяко разграничение между HДП, легална партия, която играе по правилата на играта в парламента и демократично избрани представители от тази партия, и въоръжена организация", заяви Синглер-Уеб.

Икономически мотиви

Политикът ветеран Турк беше оправдан през февруари по едно дело, заведено срещу него, след като бе отстранен като кмет на Мардин за първи път през 2016 година.

Националистически атаки в Турция след нападение на ПКК

Офиси на най-голямата прокюрдска партия в Турция бяха нападнати в цялата страна на 8 срещу 9 септември като отговор на нападението на к...

Кълъч от ПСР заяви, че ако по-късно кметовете бъдат оправдани по обвиненията срещу тях, те ще се върнат на постовете си, но добави, че има обвинения срещу много от тях.

Ерен Кескин от Анкарската асоциация за правата на човека (IHD) смята, че има "икономически" мотив за уволненията.

„Първите общини, на които са назначили губернатор - Диарбекир, Мардин и Ван - са провинции, които наистина са отворени за икономическо развитие“, каза Кескин.

Нейното твърдение беше подкрепено от заместник-председателя на HДП Сарухан Олук, който заяви, че правителството „се поддържа силно чрез приходите и печалбите от местните администрации“.

Олук обвини правителството, че раздава пари и благосклонност на своите съюзници, както и на фирми и фондации, близки до управляващите чрез касите на общините.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com