Албания отваря досиета, забранява на бивши агенти публични постове

5858
Албания отваря досиета, забранява на бивши агенти публични постове

Албанският парламент прие закон за отваряне на досиетата на цивилните граждани, свързани с тайните служби на страната по време на предишната власт, предаде БГНЕС.

Според неофициални източници около 20 на сто от албанците са сътрудничили на прословутата тайна полиция Сигурими и са информирали за "подозрителни" дейности на приятели, съседи, колеги или дори членове на семейството. Западни разузнавателни източници смятат, че през комунистическия период на секретните служби са сътрудничили до 10 хил. души.

Сигурими беше мощен инструмент в желязната власт на дългогодишния диктатор Енвер Ходжа. Тя е създадена при идването му на власт след Втората световна война, в опит да потисне опозицията или антикомунистическите протести. След колапса на режима през 1991 г., шест години след смъртта на Енвер Ходжа, Сигурими е разпусната и заменена с Национална разузнавателна служба.

Законът позволява достъп до досиетата от хора, които са били наблюдавани от режима, които са сътрудничили на властите, както и на всички институции, които се интересуват от тях. Досиетата ще преминават през петчленна комисия, която ще дава достъп на интересуващите се. Комисията ще дава и "сертификати за неучастие в сътрудничество" с бившите власти на онези, които кандидатстват за пост в държавната администрация.

Законът бе приет с голямо мнозинство - 88 депутати гласуваха "за", а 22-ма бяха "против". Според него бившите агенти на Сигурими няма да могат да заемат и публични длъжности. Той обаче не се отнася за онези, които и днес работят в спецслужбите и не включва лицата, които са сътрудничили на тайната полиция от 1944 до 1990 г. Законът за лустрация, който беше приет от парламента през 2008 г., по-късно бе отхвърлен от Конституционния съд и оспорен от Европейския съюз.

Според експерти, голяма част от досиетата на тайната полиция са били унищожени през 1991 г. и 1992 г., докато комунистите все още са на власт, както и през 1997 г. по време на въоръженото въстание в Албания.

Енчев шокира: Комисията по досиетата е хвърлила на вълците наши сътрудници

Комисията по досиетата е създадена на партиен принцип. Това е основният мотив на Велизар Енчев да поиска закриването на комисията. Осве...

Най-малко 7000 противници на комунистическия режим са били ликвидирани, а над 100 хил. - депортирани в трудови лагери, където много от тях са починали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com