X
 
 

Албания продава стари МИГ-ове за десет хиляди евро

Официалната Тирана реши да продаде и отпише по-голямата част от военните си самолети, датиращи от времето на социализма, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като подчертава, че музеи, училища и колекционери вече са дали заявка да станат нови собственици на старите машини.

Част от пенсионираната въздушна флотилия на Албания се намира зад стоманените врати на база, разположена в сърцето на планина в северната част на страната. В тези 600-метрови прокопани тунели се съхраняват десет остарели МиГ-ове. Три десетилетия след падането на комунизма, албанските власти се опитват да продадат остарелите самолети – съветско и китайско производство.

Kаракачанов: Ремонтът на МиГ-овете ще излезе по-евтино, ще сключим договор с производителя

В момента сме подготвили рамков договор, след което ще сключим договор директно с производителя. Тоест на българския данъкоплатец ремон...

„Привеждаме оръжията си в съответствие със стандартите на НАТО", обясни началникът на Генералния щаб Бардил Колзаку. „Що се отнася до МиГ-овете – заради носталгията ще запазим няколко в нашите музеи, другите ще ги предложим за продажба", добави военният.

Музеи, училища и колекционери проявяват интерес към покупката. Когато Албания за първи път обяви възможността за продажба на самолетите, правителството в Тирана получи предложения от музей във Франция и училище за пилоти в Германия.Досега продажбите не са реализирани поради бюрократични причини .

В списъка на чакащите има и ентусиасти-любители на самолети.

Първоначалната цена на 15-те машини, които ще бъдат продадени, е 10 хил. евро.

Засега не бил необходим ремонт на МИГ-овете

Засега не се налага ремонт на МИГ-овете. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев. По думите му има няколко варианта за ремо...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално