Албин Курти: Влизането на Косово в ЕС да е отделено от преговорите със Сърбия

1299
Албин Курти: Влизането на Косово в ЕС да е отделено от преговорите със Сърбия
Снимка: Getty Images

Премиерът на Косово Албин Курти заяви на пресконференцията в Скопие, че винаги, когато има възможност, настоява процесът на членство на Косово в ЕС да бъде отделен от процеса на нормализиране на отношенията със Сърбия. Това съобщи порталът Косово онлайн, цитиран от БТА. Курти участва днес в столицата на Република Северна Македония в лидерската среща на държавите от Западните Балкани, посветена на плана на ЕК за развитие на региона.

"Тъй като сме нормална, демократична държава, която трябва да нормализира отношенията си с държава, която не е демократична и според най-престижните международни организации е хибриден режим, не трябва да бъдем наказвани. Подадохме официалната молба за членство в ЕС на 15 декември 2022 г. Очакваме въпросника с хиляди въпроси от Европейската комисия и ще бъдем търпеливи и внимателни, за да отговорим на всички. Не е честно обаче една страна, в която членството в ЕС се подкрепя от 94 процента от гражданите, да остава заложник на въпроса за нормализиране (на отношенията -бел. ред.) със страна, в която волята за присъединяване е 35 процента и остава зад нас по отношение на върховенството на закона и зачитането на правата на човека и малцинствата", заяви Курти.

Още: Курти иска присъединяването на Западните Балкани в Плана за растеж на ЕС

Сърбия не признава независимостта на някогашната си област Косово, обявена през 2008 година. Двете страни водят диалог за нормализиране на отношенията си с посредничеството на ЕС.

Той отбеляза, че процесът на членството на Косово в ЕС трябва да бъде отделен от процеса на нормализиране на отношенията със Сърбия. "Разбирам, че ЕС по същество е добър съсед, но трябва да се разбере, че не е лесно да се нормализират отношенията със страна, за която нито Западът, нито демокрацията са приоритет“, каза Курти.

Още: Курти: Сърбия използва методите на Путин срещу Косово

Той посочи, че в момента диалогът се води на ниво основни преговарящи и че няма нищо ново за евентуална среща на високо равнище. Същевременно Курти каза, че Косово не е въвело никакви търговски мерки срещу Сърбия, но има мерки за сигурност и че те ще останат, докато, както каза той, "терористичната група, която стои зад атаката в Банска на 24 септември, бъде на свобода в Сърбия".

На 24 септември група въоръжени сърби нападнаха косовската полиция в северното село Банска. При нападението беше убит един косовски полицай, а в последвалата престрелка – трима от нападателите. Бившият заместник-председател на най-голямата партия на косовските сърби „Сръбска листа“ Милан Радойчич пое отговорност за събитията, като бе арестуван и ден по-късно освободен от сръбските власти. Прищина обвини Сърбия, че стои зад атаката, а Белград отрече да е участвал в организация на нападението или да е знаел за планирането му.

Още: Дейвид Камерън: Има сили, които искат да дестабилизират Западните Балкани (ВИДЕО и СНИМКИ)

"През 2023 г., която е зад нас, имахме три масови конфискации на оръжия и боеприпаси в Северно Косово – на 23 юни, 5 септември и 24 септември, когато убиха нашия полицейски сержант, героя на нацията Африм Буняка. Всички оръжия са произведени в Сърбия и идват от Сърбия. Като добавим към това, че до голяма степен членовете на тази група са свободни в Сърбия, оглавявани от Милан Радойчич, тогава са необходими мерки за сигурност", каза Курти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com