АЛДЕ поиска незабавна оставка на Груевски

7749
АЛДЕ поиска незабавна оставка на Груевски

Незабавна оставка на македонския премиер Никола Груевски и сформиране на преходно правителство, в което ще участват всички политически партии.

За това настояват в специална декларация Алиансът на либералите и демократите от Европа по повод тежката политическа криза в западната ни съседка.

Декларацията бе приета по време на срещата на върха в Осло, Норвегия. В документа се казва, че "последните събития водят към дестабилизация на държавата и региона".

"Политическата ситуация в Република Македония рязко се влошава. Определени висши ръководители директно са обвинени в тежки престъпления. Създадената обстановка води към дестабилизация на страната, но може ида има последствия и за целия регион. Поради тези причини ние призоваваме за незабавна оставка и сформиране на преходно правителство, което ще бъде подкрепено от всички политически партии", се казва в документа.

От Алианса призовават и за международни наблюдатели, които да гарантират прозрачно и независимо разследване и съдебен процес.

От Алианса призовават ЕС и САЩ, като гаранти на Охридския договор от 2001 година, да поемат своята роля като гаранти за мира и стабилността в региона. Те поискаха и Европейската народна партия да заеме ясна позиция за висшите ръководители от ВМРО-ДПМНЕ, която членува в тяхната политическа формация.

Резолюцията е приета единодушно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com