"Анонимните" от София: Балканите транспортират оръжие до Близкия изток с дипломатически полети

4847
"Анонимните" от София: Балканите транспортират оръжие до Близкия изток с дипломатически полети
Снимка: Getty Images / Guliver

Само през месеците май и юни от Сърбия е продадено оръжие на Саудитска Арабия с помощта на 15 самолетни полета. Продаденото оръжие е 1700 тона, включващо боеприпаси и различни оръдия. Всички пратки са били описани като "дипломатическа поща".

Това се казва в документация на международната хакерска група "Анонимните", която е предоставена на белградското издание "Блиц". Всички документи получихми благодарение на "Анонимните" от София, които по всяка вероятност са хакнали сайта на посолството на Азербайджан в България, уточнява изданието.

"Азърбейджанската "Silk Way Airlines" е водещата авиокомпания при трафика на оръжие. Всички сделки се договарят в дипломатическите мисии", пише в документите.

"Silk Way Airlines" използва самолети "Боинг 747" и "Илюшин", които всеки ден прелитат или пък се приземяват на Балканите и най-често на летищата в Белград, Ниш и София. Оръжейните пратки от Балканите пътуват като дипломатическа поща и поради тази причина "дипломатическия полет" се ползва с привилегии. Това означава, че той е освободен от данъци, но най-важното той не подлежи на проверки", се казва в разследването.

Всички полети на "Silk Way Airlines" получават дипломатическо разрешение и всяка държава издава разрешително с времетраене - три часа преди и 72 часа след посочения час за излитане. От Сърбия оръжейните пратки най-често отиват в Саудитска Арабия. През месец май и юни е имало 8 полета до Афганистан. Във всеки един от полетите имало поне по 105 тона боеприпаси. Най-често това са 1245 дървени сандъци, с по 56.4 кг. муниции. В повечето пратки има гранати и минохвъргачки", се казва в докуменнтите на "Анонимните" от България.

Сумите обикновено се изплащат веднага, но от документите става ясно, че 30% от сумата се заплаща авансово, а останалите 70 след доставката.

Има данни за всички балкански държави - за начина на транспортиране, произхода на оръжието и компаниите износителки. В повечето случаи се използват американски фирми, които имат директни договори с Азербайджан за над 300 млн. долари.

В дипломатическата документация има печати, посочва се купувачът, който се задължава да не препродава оръжията.

Британската разследваща мрежа "Armament Research Services", която проверява загубените територии от Ислямска държава в Ирак и Сирия, установи, че терористите са използвали хърватски пистолети, руски пушки, австрийски "Глог" и сръбски минохвъргачки. Там е открито и оръжие, което е било закупено от Саудитска Арабия. В един от последните доклади на мрежата пише, че 17% от оръжията използавни от ИД са били от Балканите.

"Silk Way Airlines" използва граждански летища, независимо от военните цели на техните полети. Това противоречи на правилата, но въпреки това те извършват всеки ден подобни полети. В самолетите пътуват само пилотът и неговият помошник. Маршрутите са ясно очертани. За Саудитска Арабия самолетите прелитат понякога през България, Турция, Македония, Гърция и Египет. Всички държави дават дипломатически статут на тези полети. Към Саудитска Арабия, както и в останалите държави, самолетът пътува с оръжие, но се приземява в Рияд като търговски полет, разкриват още "Анонимните".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com