Австрия излиза от Шенген, Румъния влиза: Предложение на Букурещ

4953
Австрия излиза от Шенген, Румъния влиза: Предложение на Букурещ
Снимка: Министерски съвет

Румънският премиер Марчел Чолаку предложи на австрийския канцлер Карл Нехамер Австрия да напусне Шенген, щом продължава да блокира Румъния и в същото време настоява, че пространството за безгранично придвижване не функционира в настоящия си вид.

Виена налага вето и на България за влизането ѝ в Шенген (заедно с Нидерландия), като според Нехамер Шенгенското пространство "не работи" - това е основната му теза срещу разширяването, а не нелегалните мигранти.

Още: С числа: Денков обяснява на Австрия защо проблемът ѝ с мигрантите не е български

Австрия аут, влиза Румъния

Чолаку отправи серия критики по адрес на австрийския канцлер. В ефира на телевизия Antena 3 CNN той каза, че Румъния трябва да изиграе докрай шансовете си за присъединяване към Шенгенското пространство, като в тази връзка предложи Австрия да обмисли възможността да напусне Шенген, съобщава агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

В коментар на шансовете на страната за присъединяване към Шенген румънският премиер отново заяви, че съпротивата на австрийския канцлер е неоснователна. „Не Австрия и не австрийците, а канцлерът Нехамер даде много ясно да се разбере, че не е съгласен, без никакво основание“, заяви Марчел Чолаку.

По думите на Чолаку - австрийската страна е преминала червена линия по въпроса за Шенген.

Още: Внушението, че българите са второ качество граждани на ЕС, е руска пропаганда: Асен Василев пред "Ди Велт"

„Разбирам добрите намерения, но преминахме червена линия, вече не говорим за добри намерения. На първо място, това е унижение за всички румънци – и в страната, и извън нея. Това е несправедливост. Аз знам, че Румъния заслужава да бъде в Шенгенското пространство“, заяви Чолаку.

Снимка: Facebook.com/Marcel Ciolacu

Коментирайки съпротивата на австрийския канцлер, румънският премиер намекна, че това може да се дължи на влияние отвън, и по-конкретно на руския президент Владимир Путин.

Още: Румъния си намери приятел, който да й помогне за Шенген (СНИМКИ)

Той припомни, че на неотдавнашната среща на европейските социалисти в Малага е била приета резолюция в подкрепа на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Чолаку подчерта, че всички лидери социалдемократи, без изключение, подкрепят незабавното присъединяване на двете балкански страни.

Румънският премиер сподели, че е получил уверения от премиера на Испания Педро Санчес, чиято страна председателства в момента Европейския съвет, както и от германския канцлер Олаф Шолц, че ще направят всичко, което зависи от тях, по въпроса за присъединяването на Румъния и България.

Чолаку коментира и резолюция на Европейската народна партия (ЕНП) във връзка с присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, като посочи, че ЕНП също е призовала австрийския канцлер да промени позицията си.

Още: Ден по ден: Мария Габриел се отчете на Пеевски за работата си за Шенген

"ЕНП да изклучи Нехамер"

Според румънския премиер обаче „това е твърде малко“. Той коментира, че политическото семейство на ЕНП би трябвало да изключи австрийския канцлер, след като не е съгласен с мнозинството в партията. Чолаку даде пример с премиера на Словакия Роберт Фицо, който е бил изключен от семейството на европейските социалисти и демократи, след като е направил изявления в подкрепа на руския диктатор Владимир Путин.

„Господине, не си с нас, казва ти го Комисията, казва ти го Съветът, казва ти го Европейският парламент, казва ти го твоето европейско семейство. Цяла Европа казва, че мястото на Румъния е в Шенгенското пространство, а ти казваш „не“. Това означава, че някой друг те направлява. Господине, ако те направлява Путин, защото продължаваш да внасяш газ от Русия, напусни нашето семейство. Тръгни си ти от Шенген“, каза Марчел Чолаку по адрес на Карл Нехамер.

Още: Австрийският президент подкрепя България за Шенген

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com