С числа: Денков обяснява на Австрия защо проблемът ѝ с мигрантите не е български

4538
С числа: Денков обяснява на Австрия защо проблемът ѝ с мигрантите не е български
Снимка: БГНЕС

"Целим да обясним ясно на австрийското общество, че за тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген, защото така могат да си осигурят по-добре защитени външни граници, по-малко мигранти в Европа, а оттам и в Австрия, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-стабилна енергийна сигурност". Всички тези аргументи изброи премиерът Николай Денков, преди днес (24 октомври) да замине за Виена.

Още: Денков отива във Виена да убеждава за Шенген, Австрия обаче сломи надеждите ни

"Това са аргументи, които са ясни, кратки и ще ги обясняваме, докато бъдат чути. Ще имаме интервюта за австрийската телевизия и телеграфната им агенция", посочи той пред български журналисти.

Днес няма да получим отговор за Шенген

Денков каза, че няма още днес да получим отговор от Австрия дали ще ни пусне в Шенгенското пространство, защото това е процес за намиране на решения на европейско ниво. "Изключването на България и на Румъния ощетява и гражданите на другите държави чрез затруднените стоки например. Това трябва да се обяснява и тези съобщения да се внесат на обсъждане в Европейския съвет, след което да се вземе решение. Това ще стане през декември", посочи премиерът.

Той ще има среща с Обединението на австрийските индустриалци. Номер едно е австрийският бизнес у нас - по неофициални данни, а не номер две, както е по официални, заяви Денков. "Тези компании страдат. Надяваме се и те да чуят нашите аргументи", добави той.

Още: Еврокомисар: Румъния и България покриват всички изисквания за Шенген

Снимка: Австрийският канцлер Карл Нехамер, Getty Images

Проблемът с мигрантите в Австрия не идва от България

"Имаме изключителен напредък по отношение защита на границите – вижда се по числата от МВР и „Гранична полиция“. Работим добре с европейските партньори и турските служби. Никой не може да отрече, че България в момента пази добре турската и сръбската граница. Хващаме много мигранти. Тази част от работата сме я свършили", каза Денков.

Според него истинският проблем е, че в Австрия има висок брой мигранти. Процентът, който идва от България, е изключително нисък – нашите оценки сочат 2%. "Ние не сме проблем за Австрия по отношение на мигрантите. Това е техен проблем и трябва да убедят обществото, че има други проблеми, по-важни за тях. Няма място за заплахи, а за ясни, логични аргументи. Казвал съм ги неколкократно на западни политици в Европа", посочи той.

Още: Гранична полиция хвана нидерландец, опитал да прехвърли сирийци през сръбската граница

Таксите за руски газ

Относно това дали с канцлера на Австрия Карл Нехамер ще обсъждат въпроса с таксите за транзита на руски газ, наложени от България - 20 лева на мегаватчас - Денков заяви, че няма да е централна тема.

"Въпросът с таксите беше поставен ясно. Те ще се търсят от „Газпром“, а не от Унгария, Сърбия или друга държава. Имах разговори с други съседни държави, с тях нямаме проблем, даже подкрепят позицията ни. България не е изолирана – тези такси съответстват на европейската посока за намаляване на зависимостта от руските енергийни източници. Не очаквам темата да бъде централна с канцлера на Австрия. Това е гъвкава тема, много по-важни са другите теми – за мигрантите", каза той.

Още: ЕК похвали България и Румъния за добър напредък в охраната на границата на ЕС

Ветото на Нидерландия

С ветото на Нидерландия за влизането ни в Шенген казусът е друг, повтори Денков. Страната иска да получи ясен сигнал от страна на ЕК, че имаме значителен напредък по препоръките за спазване на антикорупционните политики.

"Това, което свършиха правителството и Народното събрание през последните месеци, се отчита много високо от ЕК", каза премиерът. Той пожела Нидерландия да изпрати мисия в България, която да установи напредъка. "През септември те отказаха такава мисия, като казаха: "Не сте достатъчно напреднали". Към момента има повече чуваемост в тази посока", заяви Денков.

Нидерландия и Австрия са последните препятствия пред страната ни по пътя към пространството за безгранично пътуване. Вчера вътрешният министър във Виена Герхард Карнер обаче повтори твърдата позиция на страната относно ветото над България за Шенген.

Още: Въпреки добрите оценки: Нидерландия отново ни спира за Шенген

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика