България чака становището на ЮНЕСКО за статута на "Света София"

2447
България чака становището на ЮНЕСКО за статута на "Света София"
Снимка: БГНЕС

България няма основание да реагира на евентуалното решение на турските власти да променят статута на „Света София“ от музей на джамия, докато не се произнесе Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО.

Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос на народния представител от "БСП за България" Иво Христов. Депутатът отбеляза публикации в турската преса, според които църквата музей "Света София" може а бъде отворена за молитви като джамия на 15 юли.

Карлос Контрера: Превръщането на „Света София“ в действаща джамия е целенасочена провокация на Ердоган към християнството

Превръщането на църквата „Света София“ в действаща джамия е поредната стъпка за заличаване на наследството на Ататюрк и пре...

"Настоящият въпрос моля да не се третира като намеса във вътрешните работи на иначе приятелска Турция, а само като официална загриженост за съдбата на византийския културен паметник", заяви с лека ирония Христов.

Депутатът посочи, че на 29 май турският президент е заявил, че монументалната музейна сграда "Св. София" в Истанбул ще бъде превърната в джамия. По думите на Христов датата не била избрана случайно. Той припомни, че на 29 май 1453 г. Константинопол пада под османска власт. Христов каза, че вече има остра реакция от страна на гръцкото правителство и попита дали и българското правителство ще реагира. Той припомни, че църквата "Св. София" има огромно символно и сакрално значение за православното християнство.

Едва след като на сесия на ЮНЕСКО бъде обсъден този проблем, България можела да вземе решение да реагира.

Дончев обясни, че решението на турската страна да се промени статута на „Света София“ от музей на джамия се очаква да бъде взето след две седмици. Той допълни, че е подадено искане да се установи дали подписът на Мустафа Кемал Ататюрк, с който „Света София“ е обявена за музей, е бил истински или фалшив.

Анкара видя "Света София" като част от националния суверенитет на Турция

Въпросът за статута на "Света София" не е въпрос от международен характер, а е въпрос на национален суверенитет на Турция. Това заяви в...

"Това не е първото такова искане, но до момента всички такива жалби са били отхвърлени от Върховния съд на Турция", каза още Дончев.

Вицепремиерът отговори и на въпрос относно план за възстановяване на Европейския съюз. Той каза, че като пълноправен член на Европейския съюз България участвала активно в процеса и изразявала позициите си по направеното предложение от Европейската комисия. "Няма изискване, за да получи достъп страната ни до финансиране, да прави парични преводи. Вероятно ще се изискват държавни гаранции", посочи Дончев.

Европейската комисия представи на 27 май проект за създаване на фонд за възстановяването на икономиката на стойност 750 млрд. евро. Предложението подлежи на промени. Очаква се България да може да разчита на 15 млрд. евро от Фонда, но за да получи тези пари, трябва да преведе 3,3 млрд. евро, което е 8% от брутния вътрешен продукт на страната.

"Това предложение е революционно, изключително смело. Това е адекватен отговор на Европейския съюз за справяне с последиците от кризата. Вероятно ще бъде приет близък до предложения вариант – за страната ни това означава 12,8 млрд. евро - над 9 млрд. достъп до европейско финансиране и над 3 млрд. достъп до кредити, като 692 млн. евро могат да бъдат достъпни веднага след приемането на многогодишната финансова рамка", уточни вицепремиерът.

Остана ли "Света София" музей на човечеството само на хартия?

Реджеп Ердоган с нови провокации, насочени индиректно към Атина, по болната тема - "Света София". Турският държавен глава, изглежда, не...

По думите му се работело по националния план и смятал, че щял да бъде готов до края на лятото и тогава сме щели да влезем в публични консултации. Очаквало се срокът за подаване на националните планове да бъде до април следващата година, но изрази надежда, че плана щял да бъде изготвен преди това, за да имало и по-ранен достъп до финансирането. "Трябва да комбинираме по най-добрия начин мерките за възстановяване с мерките за трансформация и растеж", подчерта Томислав Дончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com