Черна гора след вота: ЕС очаква много работа, а Русия предвижда борба за оцеляване на Джуканович

2627
Черна гора след вота: ЕС очаква много работа, а Русия предвижда борба за оцеляване на Джуканович
Снимка: iStock

"Резултатите от изборите показват, че печелим 40 места в парламента. Оставаме най-силната партия в страната. Рано е да се говори за крайни резултати, въпросът е кой ще получи решаващия 41-и мандат", заяви Джуканович по повод резултатите от парламентарния вот в Черна гора на 30 август. Битката е за надмощие в 81-местния парламент. В същото време от най-голямата опозиционна коалиция „За бъдещето на Черна гора“ вечерта вече обявиха своята победа. Нейният лидер Здравко Кривокапич призова за създаване на експертно правителство за следващите 4 години.

Джуканович е на ръба да загуби парламентарната власт в Черна гора

Идва ли краят на ерата на Джуканович - решават избирателите в Черна гора

Черна Гора се изправя пред решаващи за страната избори, които трябва да се проведат утре, 30 август 2020 г. Това ще бъдат единадесетите...

След вота, който очаквано беше отчете висока избирателна активност не закъсняха реакциите от ЕС и Русия. От Брюксел заявиха, че очакват много работа в посока евроинтеграция от новото правителство, а Русия предупреди, че Мило Джуканович няма да се откаже лесно от властта.

Докладчикът на Европейския парламент за Черна гора Тонино Пицула заяви още снощи, че високата избирателна активност на парламентарните избори означава големи очаквания на гражданите от парламента и че има много работа пред него, тъй като преговорите с Европейския съюз трябва да продължат, пише БГНЕС.

„На първо място е ясно, че силната политическа поляризация мотивира много граждани да упражнят правото си на глас. Тази поляризация се вижда най-добре в почти еднаквите резултати на двете водещи коалиции, но също така и в резултатите на някои нови политически опции, както и в неуспехите на някои политически опции," каза Пикцла пред RTC.

Той оцени, че много ще зависи от периода след изборите и процеса на формиране на нов парламент и ново правителство, като добави, че подкрепата на институцията на ЕС ще зависи от постигането на качеството и ритъма на вече поетите задължения.

„И от това, което Черна гора постигна до момента в преговорния процес. Знаем, че Черна гора вече направи много и че има признати резултати," каза Пицула.

Сръбското и руското влияние може да тушират властта на Мило Джуканович в Черна гора

Масови протести на вярващи в Черна гора, които се противопоставят на подтискането на Сръбската православна църква /СПЦ/ в страната, се...

Според него ЕС ясно ще подкрепи ангажимента за продължаване на процеса на реформи в Черна гора, но също така и ангажимента към политиката на регионално сътрудничество и че ЕС очаква страната да продължи добрата работа, която е свършила до момента.

Както той припомни, добре е Черна гора да приеме новата методология за разширяване.

„Вярвам, че в бъдещия период, с настоящото германско председателство, тази политика ще получи малко по-силна рамка. Но, разбира се, Черна гора трябва да положи сериозни усилия за отваряне и затваряне на главите“, каза Пицула.

От Русия опонират: Президентът на Черна гора и лидер на Демократическата партия на социалистите Мило Джуканович не е готов да се откаже от властта, казва Елена Гускова, ръководител на Центъра за изследване на съвременните балкански кризи в Института за славянски изследвания на Руската академия на науките.

"Мило Джуканович никога не е играел честно. Използвайки административния ресурс, той коригира изборите така, че да осигури победата си и сега също има много негативни моменти и несправедливости, отбелязани на тези избори. Много е важно за опозицията да обедини гласовете си в парламента. Засега те получават около 50 места, а Джуканович 29, но е сигурен, че ще вдигне тази цифра за сметка на малките партии. Така че опозицията все пак ще трябва да се бори за тези места в парламента. Все още не е ясно всичко, трябва да изчакаме окончателните резултати, трябва да видим как Джуканович ще създаде своята коалиция, той не е готов да се откаже от властта", каза тя в интервю за РИА Новости.

"Репортери без граници" реагира на скандален медиен закон в Черна гора

Международната организация "Репортери без граници" заяви, че ако новият закон за медиите в Черна гора влезе в сила в сегашния си вид то...

Ако опозицията дойде на власт, външната политика на страната ще се промени сериозно, предимно по отношение на Сърбия, Русия и НАТО, отбеляза Гускова, цитирана от БГНЕС.

"Опозиционните партии заявиха, че политиката ще се промени коренно - както вътрешната, така и външната. Отношенията със Сърбия ще се подобрят. Това е много важно за Черна гора днес. За нас, разбира се, е важно колкото се може по-скоро отношенията с Русия да се променят. Джуканович подкрепи европейските санкции срещу Русия, той имаше много трудни отношения с нас. Сред отрицателните решения, които Джуканович взе, беше признаването на независимостта на Косово и присъединяването към НАТО. Това са точките, по които новите власти ще трябва да работят", подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com