Десетки сигнали за бомби в Северна Македония, затвориха летището в Скопие

5581
Десетки сигнали за бомби в Северна Македония, затвориха летището в Скопие
Снимка: Twitter.com/skopjeairport

Десетки сигнали за бомби вдигнаха на крак гражданите и службите на Северна Македония. Тази сутрин на имейл адресите на училища, търговски центрове, хотели, както и на Международно летище Скопие са били пратени заплахи за поставено взривно устройство. Това информира агенция МИА, цитирана от БГНЕС.

Малко по-късно, след като полицията извърши необходимите проверки, беше установено, че сигналите са фалшиви - четете повече тук.

Външният министър: Скопие да осигури безопасни условия за клубовете ни

"Длъжни сме да се задържим на позитивния дневен ред със Северна Македония. Като основна част от него, Скопие трябва да осигури спокойни...

Концесионерът на летището "ТАВ Македония" потвърди, че на място тече полицейска акция. Същевременно целият персонал и всички пътници и минувачи са били безопасно евакуирани, а части на МВР извършват оглед на съоръженията. “Полетите не са отменени, но в момента движението е спряно, докато не получим уведомление от МВР, че е безопасно дейността на летището да продължи по обичайния график“, се казва в съобщението от "ТАВ Македония".

Десет училища в Скопие и пет в Битоля, както и във Футболната федерация на Македония, хотел „Александър Палас“, хотел „Мериот“, търговски център „East Gate“ и спортна зала „Борис Трайковски“ са постъпили сигнали за бомби. Същото важи за ПМГ "Д-р Панче Карагьозов", откъдето се евакуират учениците.

Според кмета на община Гази баба Бобан Стефковски - има сигнали за поставени бомби в училищата „Григор Пърличев“, „Наум Наумовски-Борче“, „Кръсте Мисирков“, „Кирил и Методий“, „Крум Тошев“, "25 май", "Дане Крапчев" и "Наум Охридски".

Веднага след постъпилите сигнали са предприети мерки от полицейски служители за безопасно евакуиране на сградите и се извършват антитерористични проверки. Предприемат се и мерки за изясняване на случаите.

ДБ за Северна Македония: Актовете на омраза нарушават двустранните ангажименти и принципите на ЕС

"Въпреки декларираното намерение на властите в Република Северна Македония за присъединяване към ЕС, реално наблюдаваме ескалация на сл...

„Засега всички деца са в безопасност, евакуирани са от територията на училищата и са придружавани от педагогическия персонал. Веднага след информацията разговарях с отговорните лица в РПУ Гази Баба с цел незабавно предприемане на всички необходими мерки за проверка на получената информация“, написа Стефковски.

Заради сигнала за поставена бомба в хотел "Александър палас" днешната годишна конференция на Търговската камара на Северна Македония, на която трябваше да говори премиерът Димитър Ковачевски, беше отменена. Сред участниците в конференцията бяха министрите на икономиката на финансите Крешник Бектеши и Фатмир Бесими. Това е първият случай на сигнал за бомба на събитие, на което трябва да присъстват политици.

Вчера бяха регистрирани рекордните 49 сигнала за бомби, за които полицията е посочила, че са лъжливи - след извършени проверки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани