До средата на 2018 г. може да има договор за решаване на спора за името на Македония

2411
До средата на 2018 г. може да има договор за решаване на спора за името на Македония
Снимка: iStock/Guliver

До средата на следващата година може да бъде подписан договорът за решаване на спора за името между Гърция и Македония. Това заяви Матю Нимиц, посредник в спора между Скопие и Атина.

Срещите на върха на ЕС през юни и на НАТО в началото на юли са възможност за преодоляване на дългогодишния спор, пише електронното издание на "Катимерини".

В ООН гледат с оптимизъм на подновените преговори помежду двете страни. Самият Нимиц е положително настроен от последните събития и обяви, че проблема може окончателно да бъде решен.

На този етап Нимиц няма да дава конкретни предложения. Когато реши да направи това, най-вероятно ще е име с географско определение. Последното му предложение „Република Северна Македония“ все още важи, но и предишните предложения „Република Горна Македония“ и „Република Вардарска Македония“ не са отхвърлени, съобщава "Катимерини".

Атина настоява за име, което ще се ползва навсякъде, докато Скопие иска договореното име да е само за двустранните взаимоотношения. Международните фактори държат, че името което ще се договори, ще е за международна употреба. Вашингтон, както и другите ключови международни фактори, съобщиха, че ще приемат всяко име, за което ще се споразумеят двете държави.

В тази фаза на преговорите Нимиц работи по така наречените „червени линии“. Промяната на името на скопското летище е подобрение на климата в преговорите. Нимиц е положително настроен от реализма и решимостта на новия македонски премиер Зоран Заев, който е готов за политически решения, които ще отворят вратите на страната за членство в НАТО и ЕС, с цената на поражение на следващите избори. Нимиц има подкрепата на САЩ и ЕС и се очаква да ускори процеса с организиране на срещи на министерско и премиерско ниво, предаде БГНЕС.

Тъй като въпросът с името е чувствителен и за двете страни, посредникът отдава голямо значение и на реакциите на обществеността. Вниманието е насочено не само към управляващите, но и към опозициите. Нимиц е загрижен за позицията на по-малкия коалиционен партньор в Гърция, дясната партия "Независими гърци". Възможна е и реакция от опозиционната "Нова демокрация", от която до момента не казват дали биха дали поддръжка на евентуално решение. В Македония пък основен проблем е опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. Оставката на дългогодишния лидер Никола Груевски даде надежда, но всичко ще зависи от това кой ще е новият лидер на партията. Заев неотдавна коментира, че получава положителни сигнали от опозицията, но все още е много рано да се предвиди развитието на преговорите, пише "Катимерини".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Румъния си поиска от Русия историческо златно съкровище

Мицкоски: Грешка е, че договорите с Гърция и България са включени в преговорната рамка с ЕС

Северна Македония ще си купи 8 военни хеликоптера (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com