До сряда Гърция трябва да гласува законодателни промени

6443
До сряда Гърция трябва да гласува законодателни промени
Снимка: Getty Images / Guliver

Финансовите министри от еврозоната дадоха срок до сряда на Гърция да приеме новите законодателни промени, които са необходими за провеждането на реформите.

Това условие сега е необходимо, за да може да започнат нови преговори, съобщи електронно издание на френския вестник "Фигаро", предаде БГНЕС.

Законодателните промени, които трябва да бъдат приети до 15-ти юли, се отнасят за пазара на труда - за пенсионерите, за ДДС, данъците и приватизацията.

Предложенията на гръцкото правителство за структурен подем на националната икономика са съгласувани на 90% с Еврогрупата, съобщи министърът на финансите на Белгия Йохан ван Овертелдт.

"Предложенията на правителството на Гърция бяха недостатъчни за постигане на структурен подем на икономиката. Наложи се да добавим условия, за да бъде действително намерено структурно решение за гръцката икономика. Това отне време – дискусията бе много интензивна. Сега сме съгласували споразумението на 90%. Вземането на решение по останалата част се пада на държавните и правителствените ръководители (на зоната на еврото)", заяви Овертелдт при приключване на извънредната среща на финансовите министри на 19-те от валутния съюз за Гърция.

Припомняме, че в Брюксел започна срещата на правителствените ръководители от 19-те страни членки на Еврозоната. Срещата започна минути след приключването на Еврогрупата. "Изминахме дълъг път, но много важни въпроси остават открити", каза председателят на Еврозоната Йерун Дейселбум.

Еврогрупата набеляза план за оказване на помощ на Гърция, той трябва да бъде утвърден от срещата на върха. Това заяви финансовият министър на Финландия Александър Стуб.

Преди началото на срещата на върха на еврозоната германският канцлер Ангела Меркел се обяви категорично против споразумение за гръцката криза на всяка цена. "Еврогрупата изглежда не съветва ръководителите да започнат преговори за нов план от помощи за Гърция", каза при пристигането си в Брюксел Меркел и добави: Не желая споразумение на всяка цена.

"Не ми се вярва, че ще постигнем споразумение", каза още германският канцлер. Според Меркел ситуацията е "особено трудна" и остава да се види дали разговорите ще са успешни.

При пристигането си гръцкият премиер Ципрас каза, че е "готов на честен компромис". "Дължим това на всички народи в Европа, които искат да видят Европа обединена, не разделена. Можем да постигнем споразумение тази вечер, ако всички участници в преговорите искат това", допълни Ципрас.

Председателят на Европейската комисия /ЕК/ Жан Клод Юнкер изрази надеждата, че ще се намери решение на гръцкия проблем.

"Ще работим до последната милисекунда за да намерим решение. Идваме с надеждата, че ще се намери решение", каза Юнкер при пристигането си за срещата на лидерите от еврозоната в Брюксел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com