X
 
 

Два случая на западнонилска треска в Северна Гърция

1625 0
photo of Два случая на западнонилска треска в Северна Гърция
Снимка: iStock
Потвърдени са два случая на болни от западнонилска треска в Северна Гърция. Заразените са в областите Катерини и Ксанти, пише вестник Катимерини, цитиран от БГНЕС.

От Атинската медицинска асоциация реагираха с остро становище на новите случаи, като обвиниха гръцката държава в "престъпна небрежност" към взимането на превантивни мерки срещу болестта. "В резултат, вирусът на западнонилската треска вече се установи в нашата страна,", пишат от АМА.

Полезни трикове за борба с комарите

Като дойде лятото и освен хубавите ваканционни дни, идва и проблемът с комарите. Тази година той се оказа доста сериозен, особено в кра...

Западнонилската треска се пренася от комарите. В много от случаите тя преминава без симптоми, но в малка част от хората се стига до треска, главоболие, болки по тялото, обрив на кожата и подуване на лимфните възли. Вследствие на болестта има опасност у хора с по-нисък имунитет да се развие менингит или енцефалит, който може да доведе до фатален край.

През миналата година в Гърция бяха регистрирани 316 случая на западнонилска треска, като при 50 от тях се стигна до фатален изход. Вирусът причини смъртни случаи и в Сърбия и Румъния.

Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност. Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално