ЕЦБ: Гръцките банки се нуждаят от 14,4 млрд. евро

6719
ЕЦБ: Гръцките банки се нуждаят от 14,4 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Четирите системни гръцки банки се нуждаят от 14,4 милиарда евро за рекапитализация, за да оцелеят. Това обяви Европейската централна банка /ЕЦБ/.

Четирите финансови институции са National bank of Greece, Piraeus bank, Alpha bank и Eurobank, предаде БГНЕС.

Третият пакет с финансова помощ за Гърция е на стойност 86 милиарда евро. От тях 25 милиарда евро се предвиждат за рекапитализация на банките. Според базовия сценарий стрес тестовете са показали капиталов дефицит от 4,4 милиарда евро в 4-те системни банки. Според неблагоприятния сценарий дефицитът достига 14,4 милиарда евро.

В срок до 6 ноември банките трябва да предоставят на ЕЦБ планове за покриването на капиталовите си нужди. В тях трябва да се обясни как те възнамеряват да запълнят дефицита от средства. Тогава ще започне процесът на рекапитализация по програмата за икономическо урегулиране, която трябва да приключи до края на годината.

Покриването на дефицита чрез увеличаване на капитала ще доведе до създаването на резерви във всички 4 гръцки финансови институции. Това ще подобри устойчивостта на балансите и способността им да се справят с възможни неблагоприятни макроикономически сътресения.

Днес се очаква парламентът да приеме закона за рекапитализация, който, според правителството, ще позволи да се избегнат грешките от миналото и да се оздрави банковата система.

Гръцките финансови институции имат адекватна капитализация благодарение на достъпа до Евросистемата, но трябва да приключат с процеса на рекапитализация до края на годината, за да не пострадат вложителите съобразно новите правила на ЕС. Иначе ще трябва да се използват техните средства за рекапитализация на банките. От 1 януари 2016 г. се гарантират влоговете до 100 000 евро в Гърция.

Оценката бе публикувана след няколко поредни години на спад, който Гърция не успя да преодолее въпреки 3 кредитни споразумения на стойност стотици милиарди евро с международните институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани