Експерт: Промяна на границите е най-доброто решение за Балканите

7377
Експерт: Промяна на границите е най-доброто решение за Балканите

Промяната на границите на Балканите по мирен начин е най-доброто решение на проблемите на Балканите, смята американският експерт по Балканите Стивън Майер.

В интервю за руската агенция Sputnik той каза, че "в границите няма нищо свято", добавяйки, че след края на Студената война много граници са се променили по мирен начин, както е случаят с бившия Съветски съюз или Чехословакия.

Каква беше ролята на Джордж Сорос на Балканите?

Наричат ги "соросоиди" и платени агенти на чужди интереси. Защо името на известния филантроп от унгарски произход се произнася с огром...

Според него на Балканите има "известна подкрепа за някаква промяна на границите, но и страх", така че в региона трябва да се създаде "творческо лидерство".

Майер смята, че идеята за Велика Албания може да се реализира, както и въпросът за създаването на Велика Сърбия или да се обмисли идеята за създаването на "някакъв вид конфедерация на православните райони", в която биха влезли Македония, Черна гора, Република Сръбска и Сърбия.

Според него, ако се стигне до създаването на Велика Албания, Сърбия би могла като компенсация да получи част от Косово, а би трябвало и да се организира и референдум в Република Сръбска, за да кажат тамошните жители дали искат независимост или да бъдат част от Босна и Херцеговина или от Сърбия, информира БГНЕС.

„На повечето хора, с които разговарях от Република Сръбска, им харесва идеята да бъдат част от Сърбия. Мисля, че има и възможност за тясно сътрудничество с православната Македония. Същността е в това, че в тази част на света въпросът за суверенитета не е решен. Това е, което Париж, Берлин и Брюксел“, посочи Майер.

САЩ: Балканските държави трябва да се пазят от руското влияние

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Централна и Източна Европа Хойт Брайън Ий призова държавите на Балканите да се пазят о...

Както предава „Танюг“, той препоръчва на балканските лидери "да стоят настрана от САЩ и като цяло от великите сили".

„Ако погледнете последните 22 години, когато в региона се месиха американците, а понякога и руснаците, нещата не завършиха добре. САЩ трябва да бъдат държани настрана. Американските политици не разбират региона и не ги разбират етническите разделения. Регионът трябва сам да решава проблемите“, каза експертът.

Според него, на Балканите е имало завишени очаквания от политиката на американския президент Доналд Тръмп.

„Вашингтон много малко се интересува от Балканите. Четири месеца от встъпването в длъжност на новата администрация и в нея никой не говори за Балканите, Това е така, защото тук са Русия, Китай, Близкия Изток, тероризма. Вашите очаквания са твърде големи. Това не означава, че не няма да ви посетят американски официални представители, които се интересуват региона, но те са от по-ниския ешелон“, заключава Майер, който през 90-те години беше заместник-ръководител на ЦРУ за Балканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com