ЕП: Влизането на Черна гора в ЕС се бави - Русия, Китай и Сърбия имат пръст

2352
ЕП: Влизането на Черна гора в ЕС се бави - Русия, Китай и Сърбия имат пръст
Снимка: iStock

Силното политическо напрежение и поляризация доведоха до забавяне на процеса на присъединяване на Черна гора към Европейския съюз, твърдят евродепутатите в нов доклад.

Въпреки че приветстват дългогодишния ангажимент на Черна гора за интеграция в ЕС, която продължава да има висока степен на обществена подкрепа, те заявяват, че неуспехът да се постигне консенсус по въпроси от национален интерес и липсата на междупартиен диалог са забавили напредъка по свързаните с ЕС реформи. Това е довело Подгорица до дълбока политическа и институционална криза.

ЕС иска съдебна реформа и борба с корупцията

Още: Задържаните руски яхти струват скъпо на Черна гора

Докладът, приет с 529 гласа „за“, 51 „против“ и 53 „въздържал се“, подчертава спешната необходимост от политическа стабилност и значителен напредък в ключовите реформи, свързани с ЕС, по-специално изборните и съдебните реформи и борбата с организираната престъпност и корупцията.

Евродепутатите отбелязват подобряването в предотвратяването на корупцията, приветстват положителните усилия, положени в областта на незаконната търговия, по-специално в контрабандата на цигари, и настоятелно призовават Черна гора да разработи всеобхватна стратегия за борба с трафика на хора и за защита на жертвите.

Снимка: iStock

Русия, Китай и Сърбия - основните заплахи

Евродепутатите приветстват продължаващото пълно привеждане на Черна гора в съответствие с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, включително всички санкции, приети след началото на агресивната война на Русия срещу Украйна. Докладът също така признава стратегическия съюз на Черна гора с ЕС и осъжда всички опити на властите в страната да поставят под въпрос членството ѝ в НАТО, съобщават от пресцентъра на Европейския парламент.

Още: Анализ: Сърбия се държи като Путин с Черна гора и Македония заради Косово

Членовете на ЕП са сериозно загрижени от злонамерената външна намеса, усилията за дестабилизиране, хибридните заплахи и кампаниите за дезинформация от страна на чуждестранни участници в Черна гора, по-специално произхождащите от Русия, Китай и Сърбия. Като се има предвид предишната задлъжнялост на Черна гора към Китай, членовете на ЕП призовават властите да намалят икономическата зависимост от Пекин и призовават Черна гора да продължи да се възползва от Икономическия и инвестиционен план за Западните Балкани и инициативата на ЕС „Глобален портал“ с цел намиране на по-екологосъобразни и прозрачни алтернативи за финансиране на инфраструктурни проекти.

Евродепутатите изразяват загриженост относно дълбоката политическа поляризация в медийния пейзаж и липсата на независимост на обществения радио- и телевизионен оператор. Те също така призовават Черна гора да проведе дългоочакваното преброяване на населението и жилищния фонд, без политическа намеса, веднага щом приключи политическата безизходица в страната, така че този важен въпрос да не се използва като пореден претекст за засилване на поляризацията на обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com