Ердоган към турския народ: Запазете спокойствие

1896
Ердоган към турския народ: Запазете спокойствие
Снимка: Gettyimages.com

В телевизионно обръщение тази нощ президентът Реджеп Тайип Ердоган призова турския народ да запази спокойствие по отношение на ситуацията след неуспешния опит за преврат преди седмица

"Този опит за преврат бе насочен не само срещу държавата, срещу правителството и парламента, но и срещу турските въоръжени сили, но и те и всички наши войници са ценни за нас. На 15 юли ние успяхме да избавим турските въоръжени сили от тези терористи, пременени във военни униформи. Така, с провала на този опит за въоръжен преврат Турция навлезе в нова ера", каза турският президент.

Турция е задържала племенника на Фетхуллах Гюлен

Турция е задържала племенника на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен, след опита за преврат от миналата седмица, съо...

По думите на Ердоган страната се е избавила от болестта и върви към оздравяване, икономиката е стабилна и се развива, предаде БНР.

Очакват ни нови и важни проекти, подчерта още държавният глава, както и се зарече да изчисти всички държавни структури от привържениците на Фетхуллах Гюлен, сочен от властите като отговорен за организирането на метежа. 

Турският президент обясни още, че броят на арестуваните военни и граждански лица е 13 156 души.

"Всеки, участвал в преврата, ще бъде изправен да отговаря за действията си пред държавата, силите за сигурност и съдебната власт. До този момент са задържани над 13 165 души, а 5 863 ги чака съд. От тях 123 са генерали, 282 са високопоставени полицейски служители, а 1 559 са съдии и прокурори", каза Реджеп Ердоган.

Ренци: Турция хвърля "бъдещето си в затвора"

Италианският министър-председател Матео Ренци изрази съжаление за безпрецедентните мерки, взети от турските власти, и за извършените ма...

С указ, публикуван в Държавен вестник, периодът за задържане е удължен от четири дни до един месец. Ние започнахме да освобождаваме от отговорност всички държавни служители, имащи връзка с ФЕТО. Затворени са и 934 училища, 109 студентски общежития, 15 университета и 104 фондация, както и 35 здравни институти, а също и 1 125 благотворителна организация и 19 съюзи, подчерта в телевизионното си изказване Ердоган. 

Според изявление на премиера Бинали Йълдъръм Турция няма намерение да продължава въведеното извънредно положение след изтичането на тримесечния му срок, но ще го направи, ако се наложи. Премиерът каза също, че президентската гвардия ще бъде разпусната, защото повече няма да има нужда от нея. 

Основната опозиционна Народно-републиканска партия, която се солидаризира с правителството и Ердоган срещу опита за преврат, свиква днес митинг на площад "Таксим" в Истанбул, на който се очаква да присъстват и отговорни функционери на управляващата Партия на справедливостта и развитието. 

От 15 юли насам има бум в продажбите на флагове, с които гражданите участват в митингите. Производителите внасят платове от чужбина, за да задоволят търсенето.

Събитията в Турция оказват влияние на резервациите в България

Събитията в Турция оказват влияние по отношение на резервациите в България. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас Диана...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com