X
 
 

Ердоган официално откри третия мост над Босфора

2820 1
Ердоган официално откри третия мост над Босфора
Снимка: Gettyimages.com

Турският президент Реджеп Ердоган откри тържествено третия мост над Босфора, който ще свързва Азия и Европа в Истанбул.

Мостът „Султан Селим“, който е и едно от най-дългите висящи съоръжения в света, е част от проекта на президента за създаване на „нова Турция“ с модерна инфраструктура и мащабни строителни съоръжения.

След като преряза лентата държавният глава премина по моста с правителствен бус, обграден от охранители и автомобилен кордон, съобщи AFP.

„Достигането на нивото на цивилизована нация не е възможно с думи, а с действия“, каза при откриването Ердоган, допълвайки, че „хората умират, но тяхната работа остава безсмъртна“.

Откритият днес мост, който технически е хибрид между висящ и въжен мост, е най-широкият такъв в света с ширина от 58,5 метра. Той се простира на дължина от 1408 метра и също така ще съдържа железопътна линия, с което става най-големият въжен мост с жп-трасе.

Съоръжението е дело на южнокорейските компании „Хюндай“ и „СК Груп“ и струва между 800 и 900 млн. долара.

При откриването Ердоган заяви още, че се надява мостът да бъде само един от многото подобни проекти, които ще бъдат стартирани следващата година.

По-рано турският транспортен министър Ахмет Арслан заяви, че в края на декември предстои откриването на тунел под Босфора. През 2018 г. пък врати трябва да отвори голямо международно летище в Истанбул, което по мащаби да наподобява това в Дубай.

Мостът носи името си на османския султан от 16 в. Селим, който завладява широки територии от Близкия изток по време на осемгодишното си управление. Той включва в османската империя днешните територии на Египет, Сирия, Иран, Ирак, Саудитска Арабия. Въпреки това изборът на име не е еднозначен, тъй като Селим е бил известен със своите безмилостни методи на управление, както и с убийствата на алевити.

Една от най-известните победи на султан Селим е тази при битката при Мардж Дабик на територията на днешна Сирия, която се провежда на 24 август 1516 г.

Скоро след началото на операцията на турската армия в Сирия се появиха коментари в интернет, че неслучайно тя е започната на точната дата на победата на султан Селим, 500 години по-късно, и идва дни преди откриването на моста.

Actualno.com

Етикети: