Ердоган посочи пътя към предсрочни избори в Турция

4307
Ердоган посочи пътя към предсрочни избори в Турция

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната се насочва бързо към предсрочни избори, след като опитите за съставяне на коалиционно управление се провалиха, предаде БГНЕС.

"Ние отново бързо се насочваме към избори", каза държавният глава на югоизточните ни съседи в телевизионна реч в Анкара, като добави, че единственото решение на настоящото безизходно положение е обръщането към "волята на народа".

Стрелба и взрив пред дворец в Истанбул

Двама нападатели са открили огън по полицаите на входа на двореца Долмабахче в Истанбул. По-късно те са били задържани, съобщи CNN Turk...

Коментарът на Ердоган дойде само ден, след като премиерът Ахмед Давутоглу върна мандата за съставяне на правителство, който беше връчена на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), защото не можа да състави коалиция с някоя от другите три парламентарно представени партии. ПСР не успя да спечели категорично мнозинство и да управлява сама на последните избори в страната на 7 юни.

Според турската конституция президентът трябва да даде мандат за съставяне на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), която застана на второ място на изборите. Ердоган обаче намекна, че това може и да не стане. "Нямам време за губене с тези, които не знаят адреса на Бештепе", където се намира неговият спорен нов президентски дворец, каза той.

Лидерът на РНП Кемал Кълъчдароглу отказа да стъпи в двореца на Ердоган, който според опозицията е незаконен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com