Фестивалът EXIT в Сърбия е с най-ниски цени за Европа през 2014 г.

10246
Фестивалът EXIT в Сърбия е с най-ниски цени за Европа през 2014 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

EXIT Festival в Сърбия е фестивалът с най-ниска цена на билетите сред европейските фестивали. Това показват данните от проучването за 2014 г. на новата Европейската агенция за фестивални изследвания (European Festival Research Agency), пише БГНЕС.

Средната стойност на пропуск за голям европейски фестивал през 2014 г. е около 203 евро. Най-високата цена си оспорват фестивалите Glastonbury (Великобритания) и Tommorowland (Белгия).

Ежегодният доклад на EFRA показва динамичните промени в музикалния бизнес в Европа. Той анализира различни икономически, финансови и социални показатели във фестивалния бизнес от потребителска гледна точка (цените на билетите, престоя, храните, напитките и непредвидените разходи, както и социалното влияние на фестивала) и определя новите и любопитни тенденции. Фокус на изследването са големите европейски музикални фестивали, с продължителност между 4 и 7 дни и повече от 10 сцени.

Що се отнася до уреждане на място за спане, през 2014 г. фестивалите отново обявяват ръст в посещението на къмпинг зоните. Това е постоянно покачваща се тенденция през последните три години. Причината за нея обаче не е увеличаващият се брой фестивални посетители, а фактът, че това е най-достъпната финансово опция.

Средната цена на къмпинга според EFRA варира около 171 евро за пет фестивални дни. Фестивали, като EXIT (30 евро) и Glastonbury (60 евро) още държат ниския ценови диапазон, за разлика от други утвърдени играчи на пазара, като Sziget (Унгария), Roskilde (Дания) и Tommorowland, които не падат под 200 евро на предварителната си продажба.

Цените на храната и напитките също са във фокуса на статистическото проучване, а амплитудите и тук са големи – сандвичите започват от 3 евро (EXIT), минават през 5 евро (Sziget) и достигат до 15 евро за сандвич на Tommorowland. Бирата също е най-евтина в централна и Източна Европа (EXIT, Sziget, Outlook), като най-високите си стойности напитката очаквано достига на Острова, където половин литър може да струва почти 10 евро. Всички тези цени EFRA обединява и в общия статистически показател "фестивален ден" - парите, които през 2014 г. един средностатистически фестивален посетител харчи в един ден. Тук отново цените се покачват от Изток на Запад – един фестивален ден на EXIT струва 20 евро, на Sziget – 30 евро, а най-скъпи за феновете са датският Roskilde (100 евро на ден) и белгийският Tommorowland (150 евро на ден).

За всички, които тепърва се подготвят за фестивални приключения, е важно да проверят внимателно и т.нар. "скрити разходи" - привидно незначителни услуги, които често отсъстват от официалния ценоразпис и планираните бюджети, но без които достъпът до фестивалните зони би бил невъзможен. EFRA отбелязват, че често в Централна и Източна Европа се заплащат допълнително такси за резервация и туризъм, а в Западна Европа най-много непредвидени разходи отиват за паркинг, интернет, ток и топъл душ.

Оратница са първата българска група на EXIT 2014!

Оратница е първата българска група, която ще участва на EXIT 2014! Това лято те ще направят мащабно европейско турне, чиито първи спирк...

Последният показател, който EFRA посочва, е емоционалната стойност на фестивалите. Много често списъкът с артисти се счита за основната причина феновете да изберат дадено музикално събитие. Въпреки това обаче нишови фестивали често са напълно разпродадени без нито едно обявено име (например германския Wacken, или португалския Boom Festival), а Fusion Festival в западна Германия прави томбола със записване, чрез която се изтеглят щастливците, които имат право да закупят билет за фестивала. И освен гигантът Glastonbury (най-големият музикален фест в света се разпродава за броени часове), най-голяма глобална емоционална ангажираност предизвикват фестивалите със специална атмосфера, като EXIT и Sziget, за чиито награди за най-добри фестивали в популярната класация на European Festival Awards през 2014 г. са гласували над 2 000 000 фена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com