Георге Иванов: Балканите са буре с барут, но фитилът винаги идва отвън

1124
Георге Иванов: Балканите са буре с барут, но фитилът винаги идва отвън

Много често казват, че Балканите са буре с барут, но искам да поясня, че винаги фитилът идва отвън. Македония се нуждае от помирение и честни избори. Това заяви македонският президент Георге Иванов.

Условия за край на кризата, за организирането свободни и честни избори и конструиране на бъдеща власт са били основните мотиви за предложението на македонския президент Георге Иванов отпреди няколко дни за помилване на всички заподозрени лица в незаконните подслушвания и други нарушения.

Той обясни мотивите си в пространно интервю за македонските медии, информира БГНЕС.

Ако съм нарушил Конституцията и закона с някое от моите действия, след конституирането на новия парламент могат да започнат проверка на моите действия, заяви президентът Иванов. „Ето и днес призовавам всички политически лидери да се съберем и да намерим решение от кризата. Не е ли по-добре сами да намерим изход без да търсим чужди посредници“, каза той.

И Груевски се разграничи от решението на Иванов

Лидерът на управляващата партия в Република Македония Никола Груевски се разграничи от решението на президента Георге Иванов за пълно...

Според Иванов сега е моментът да се създават условия за организиране на свободни и избори, трябва да се гледат приоритетно държавните интереси. След изборите специалната прокуратура може да продължи дейността си, добави той.

В същото време той разкритикува действията на някои чуждестранни представители. „Да, повтарям. Позволихме из съдилищата чужди дипломати да се разхождат и да раздават мнения. Не е ли това натиск?“, попита Георге Иванов.

Според него има заинтересувани сили, които не искат Македония да успее.

„Някой не иска Македония да върви напред. Някой помага на тези, които искат Македония да не успее. Кризата е последица от това, че стоим на едно място. От първия си ден в кабинета защитавам интересите на държавата. Това правя и сега. В най-голямата икономическа криза, ние постигахме икономически резултати. В условията на голяма криза ние подобрихме живота, привлякохме чуждестранни инвестиции. Ние показвахме на другите какво трябва да правят, когато попаднат в това положение", заяви Иванов.

Никой не вярваше, че можем да спрем наплива на бежанци. “Дава ли си някой сметка какво ни костваше на нас да успеем да се справим. До момента 1 млн. мигранти са минали през държавата. Някой разбра ли това?“, заяви македонският президент.

Митов призова македонските политици да търсят диалог

Призовавам всички политически лидери в Република Македония незабавно да възобновят политическия диалог и да потърсят общи решения на с...

Георге Иванов коментира вчерашните безредици в Скопие: „Хулигани винаги има. Но като завземеш нещо, после трудното е да го управляваш? Разрушената от тази млади хора канцелария, не е моя, а на гражданите. Щетите ще бъдат направени от този народ и ще бъдат платени от същия народ”.

Президентът подчерта, че кризата изключително се е усложнила. “Сега е моментът да осигурим свободни избори. Има недоволни, извинявам се на всички, които не приемат това”, изтъкна Георге Иванов.

Македонският президент призова за помирение, за уважение към институциите и закона. “Трябва да започне период на примирие и просперитет. Друго не може да ни спаси”, категоричен е той.

Междувременно Иванов заяви: "Искам да Ви съобщя, че днес гръцки военни самолети нарушиха македонското въздушно пространство".

Според него "това е опит да се каже чий диктат трябва да се приеме", допълни Иванов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com