Германия: Промяна на границите на Балканите няма да има

2979
Германия: Промяна на границите на Балканите няма да има
Снимка: Getty Images / Guliver

Германия не приема никаква промяна на съществуващите граници на Балканите. Това каза германският посланик в Белград Аксел Дитман.

Той определи като опасни призивите, които имат за цел промяна на границите на Балканите. "Това го казваме публично и това е позицията на Европейския съюз /ЕС/", подчерта Дитман в интервю за белградското издание "Новости". "Много е важно всички страни да намалят напрежението, за да може да се продължи напред", каза още дипломатът.

Според него изявленията в полза на великоалбанските аспирации не са полезни. "ЕС реагира по този повод. Но в случай, че продължат коментарите по тази тема, навлизаме в безкрайна спирала. Много е важно в момента всички страни вербално да деескалират. Сега е моментът да се продължи напред и да се намали напрежението", каза още Дитман.

На въпроса "защо няма санкции за политиците от Прищина и Тирана, които правят опасни изявления", Дитман отговори: "Сега е важно, че има конкретно сътрудничество с цел стабилизиране и сътрудничество в региона и призова да се гледа в бъдещето".

"ЕС подкрепя сътрудничеството в рамките на Берлинския процес чрез големите инфраструктурни проекти. Западните Балкани имат много ясна европейска перспектива. Това бе потвърдено изрично от Европейския съвет през месец март. ЕС и Германия подкрепят регионалното сътрудничество. Ние сме приятели и партньори на Сърбия по нейния път към Брюксел", подчерта Дитман, цитиран от БГНЕС.

Припомняме, че снощи и американският посланик в Белград Кайъл Скот каза, че американското правителство не подкрепя създаването нито на "Велика Албания", нито на "Велика Сърбия". Той уточни, че "Вашингтон не подкрепя и промяната на границите". "Американското правителство работи за стабилността и помирението на народите в региона", поясни още Скот.

По повод твърдението на бившия американски дипломат и бивш ръководител на мисията на ОССЕ в Косово Уилям Уокър, че има "план за обединение на албанците“, Кайъл Скот каза следното: "Господин Уокър е частно лице. Той може да говори каквото си иска. Но това, което аз знам, е че американското правителство работи за стабилността в региона".

Изявлението на Уилям Уокър предизвика множество реакции в Белград. Премиерът Александър Вучи го определи като лобист за "Велика Албания“. Сръбският външен министър Ивица Дачич от своя страна заяви, че правителството ще предложи да се забрани на Уилям Уокър да влиза на сръбска територия.

Юнкер предвижда война на Балканите ако ЕС се разпадне

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупредил американския президент Доналд Тръмп, че има опасност на Балканите да и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com