Грешим ли за позицията си по македонския въпрос - Николай Милчев с нестандартно мнение

6285
Грешим ли за позицията си по македонския въпрос -  Николай Милчев с нестандартно мнение
Снимка: Личен архив във Facebook

"След повече от пет часа заседание, държавните ни и партийни мъже и жени решиха за Македония.

Решиха същото, каквото бяха решили преди няколко години – да защитаваме нашите български интереси и интересите на българите, живеещи в Македония. Според както ги разбираме ние тука, в София.

Охладихме ли ентусиазма на македонците след съвета при президента?

След провелия се Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев относно интеграцията на Република Северн...

По тоя повод Десислава Атанасова изпя химн в прослава на ГЕРБ и герберската мъдрост, която била положила основите на всичко това още 2017 година.

Сега ѝ е паднало да си прави партийна реклама.

Наредени на една линия, по средата с герба и знамето, първенците ни изглеждат като непробиваема стена – едни по-разкрачени, едни по-високи, други – по-ниски, едни – намусени, други – взрени в бъдещето, но всички са бетон – Македония ще почака.

При такова желязно единство какво да прави човек, освен и той да стане желязноединен?

Аз обаче си мисля друго. Мисля си, че грешим, дълбоко грешим, като оставяме около ръцете и шията ни да се увива въжето на историята, и то въжето на неосъществената ни, най-кървава и изпепеляваща история. Въжето на неслучилия ни се идеал и блян – единството на изконните български земи. Оставихме миналото, раните, болката и комплексите да ни замъглят погледа", пише поетът Николай Милчев във Фейсбук.

Доцент Георги Георгиев от БАН не вярва, че ще допуснем РС Македония безусловно в ЕС

Преговорите с РС Македония занапред няма да се обвързват със срокове, а с конкретни резултати. Това стана ясно след проведения вчера Ко...

"Няма да припомням нищо от трагичната и величава участ на тези български земи, които сега се наричат Северна Македония. Нито ще се оправдавам, че не приемам днешното консенсусно решение. Не приемам да се държим така, защото с инатлък и бабаитстване, па макар и представени като висш патриотизъм, добра и умна политика не се прави.

Питам се – като не преставаме да се ровим във времената на Кирил и Методий, като не преставаме да повдигаме костите на Самуил и ослепените му войници, какво се надяваме да направят хората от Вардарско? – да си скъсат утре учебниците и да почнат да зубрят нашите? Кога и къде по света става това? Кога в живота е ставало? И кога ще се случи – след пет, след десет години или никога? Формалният акт е едно, катарзисът, истината и времето – нещо съвсем друго.

Искаме да кажат, че Гоце Делчев е българин. Кога ще стане това? И като го кажат, от това Гоце Делчев по-българин ли ще стане? Не ми се вярва.

Искаме да кажат, че езикът им до 1944 година е бил български диалект. И като го кажат, дали ще започнат да пишат от утре на съвременен български език? Не ми се вярва.

Виждали ли сте как се държи човек, притиснат в ъгъла? – Почва да рита и да се отбранява – това прави човекът в ъгъла. Понякога вика и се надява някой друг да го чуе.

Владимир Перев: Никой в Скопие не е изненадан от твърдата българска позиция

Никой в РС Македония не е изненадан от твърдата българска позиция след вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при презид...

Само искам да вметна – аз, с ума, с душата и сърцето си, знам истината за Македония. И за Кирил и Методий, и за Самуил, и за езика знам. Знам и за хилядите убити българи, загинали с отворени очи за Македония.

Но знам, че истина със сила трудно се налага. Тънка работа е истината, душевна и духовна работа е тя. Единството и монолитността често я плашат.

Дядо ми Драган е бил няколко години в Македония. Учителствал е там през четирийсетте години на миналия век, по време на Втората световна война. И има много снимки от там. Има една снимка, която и до ден днешен ми разбива сърцето – снимал се е с учениците си и за да не изглежда по-висок от тях, е коленичил. Малките му ученици – остригани, остриган и той, и той коленичил между тях. На това аз му викам любов.

Хубаво, обаче ние искаме македонците да ни обичат днес. Мразели ни били днес и затова са виновни комунистите, Коминтерна, сърбите, югославяните, Тито, Сталин, Георги Димитров и който още се сетите. Всички са виновни освен монолитниците, които ни управляват вече трийсет години. Братя сме били по кръв и затова македонците трябва да ни обичат.

Ние тука преди години се изпотрепахме за по декар и половина земя, трепем се всеки ден по села, градове и паланки, сърдим се и се караме, късаме връзки и любови за нищо, ама искаме македонците да ни обичат веднага и ако може - вечно. Иначе няма Европейски съюз. А в Европейския съюз, както знаете, прелива от любов.

Нинова: Решението на КСНС е достойна защита на българския национален интерес

Решението на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) е достойна защита на българския национален интерес. Това написа в проф...

Така, както сме я подкарали, няма да стане, повярвайте ми – любов с ултиматуми и работни комисии не става. Поне на мене не ми е известно.

А иначе партиите го правят, защото така им изнася. Изнася им да играят патриотични македонски игри, да ни ровят в душите, в раните, в спомените и в снимките даже.

Иначе трябва да ни обясняват защо изчезваме, защо се топим като народ, защо от девет милиона сме станали шест и половина и защо от скъпотия дъх не можем да си поемем.

P.S. Готов съм да понеса всякакви обвинения – в неразбиране, в недооценяване на обстановката, в либерализъм, в отстъпчивост, в непатриотичност и родоотстъпничество… Готов съм да приема всичко, но се опитвам да мисля – и с ума, и със сърцето си. И най-важното – да не се правя, че само аз, разбирайте – ние, българите, сме винаги прави и онеправдани, и предадени от целия свят и най-вече – от македонците."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Стачка парализира транспорта в Гърция

Неизвестни дронове над военна база в Румъния: Букурещ взема мерки

Зоран Заев заяви пълна подкрепа за Пендаровски и Ковачевски за изборите

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com