Гробищата в Турция не искат телата на метежниците, погребват ги отделно

1772
Гробищата в Турция не искат телата на метежниците, погребват ги отделно
Снимка: Getty Images/Guliver

Кметът на Истанбул съобщи, че градската управа е наредила да се отдели специално място за погребване на загинали участници в опита за преврат на 15 май. Причината, по думите на Кадир Топбаш е, че никое гробище не желае да приеме тленните им останки.

"Наредих да се отдели терен за това, което наричам "гробището на предателите". Който мине, ще ги проклина, та да не могат да намерят покой в гроба", цитира думите му в."Хюриет".

Турция спря социалните права на Фетхуллах Гюлен

Агенцията за социално осигуряване в Анкара спря пенсията и всички социални права на сочения за организатор на метежа Фетхуллах Гюлен.&n...

Топбаш заявил това пред привърженици на управляващите, събрали се във вторник вечерта на истанбулския площад "Таксим". Той добавил, че кмет от черноморската град Орду (население от над 130 000 души, същото име носи и местният вилает) е отказал да предостави място за погребване на бунтовниците.

"Семейството прибрало мъртвото тяло и го погребало в двора си. Поздравявам кмета", добави Топбаш, цитиран от "Дневник".

Той обясни, че не е подходящо използването на истанбулското гробище за хора с неустановена самоличност, защото сред тях има и религиозни хора. "Убеден съм, че те няма да се отърват от попадане в ада. Но нека направим и този свят непоносим за тях.

Топбаш говори за организаторите от "терористичната организация на Гюлен" като за хора, които са злоупотребили с военните униформи и са превърнали войниците "в демони, които да убиват хора".

В Турция се проверяват всички военни прокурори и съдии

Министерството на отбраната на Турция провежда следствени проверки по отношение на всички военни съдии и прокурори, пише ТАСС. От длъж...

Във вторник Директоратът по религиозните въпроси (Дианет) обяви, че служителите му няма да участват в погребения и траурни церемонии за пучистите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com