Гръцки огнеборци: Липсата на авариен план стои зад големия брой жертви на пожарите

5280
Гръцки огнеборци: Липсата на авариен план стои зад големия брой жертви на пожарите
Снимка: БГНЕС

Служители в противопожарните служби и пенсионирани пожарникари сочат зле подготвения държавен механизъм и липсата на авариен план като основните причини зад трагедията в Източна Атика. Те категорично отхвърлят предположенията на правителствени представители за умишлен палеж, целящ да дестабилизира страната, пише електронното издание на вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус".

Експертите описват пожара, който започна в понеделник в района на Дау на източните склонове на планината Пендели, като "мегапожар", поради факта, че той избухна в гора от силно запалими борови дървета, докато същевременно духаха много силни ветрове. Комбинацията от тези два фактора означава, че огнената стихия се разпространява извън контрол много бързо, достигайки крайбрежието само за няколко часа.

Освен това пожарникарите и пожарогасителните самолети са били заети да се опитват да контролират отделен пожар в Кинета, Западна Атика, което означава, че има известно закъснение в отговора на пожара в източната част на Атика.

Независимо от това, опитни пожарникари казват, че липсата на авариен план стои зад смъртта на най-малко 77 души, които са били хванати в капана на пламъците, когато избягали от домовете си и търсели безопасен изход от района. Те обвиняват пожарната служба, регионалните власти на Атика и по-специално Генералния секретариат за гражданска защита, който отговаря за координирането на всички съответни институции.

Те също така посочват очевидната липса на готовност от страна на държавата въпреки предупрежденията, издавани през уикенда, че рискът от пожар в понеделник ще бъде на ниво 4, най-високото, в региона на Атика. "Очевидно е, че имаше закъснение в отговора на огъня в Дау. Силите бяха изпратени до Кинета и властите не очакваха да се появи втори пожар в Атика", заяви един опитен пожарникар пред Kathimerini.

В отговор на слуховете и спекулациите, че пожарите в понеделник са били резултат от организиран палежи, същите източници отбелязват, че по време на сезон на пожарите не е необичайно да има около 10 пожара в района на Атика. Те също така посочват свидетелските показания, че огнището в Кинета е започнато от искри идващи от електрически стълбове.

Събитията в източната част на Атика, междувременно върнаха спомените за смъртоносните пожари през 2007 г. в Илия на полуостров Пелопонес, като огнеборци заявиха, че има сходство между двата инцидента. И в двата случая силните ветрове и гъстият храсталак на земята затрудняват усилията за ограничаване на пожарите, но, както добавят пожарникарите, силните валежи по-рано този месец и през юни в Атика означават, че условията на място не са толкова сухи, колкото в Пелопонес през 2007.

От своя страна гръцкият вестник Рrotothema отбелязва: "Списъкът на жертвите на пожарите в Атика непрекъснато се увеличава - загиналите са 77, ранените 187, а десетки продължават да са в неизвестност. Толкова много болка и досега нито една оставка на политик или на отговорен за причините, довели до бедствието.

От редакцията на гръцкото издание смятат, че пожарът е предизвикал истински хаос в действията на правителството, което е "инвестирало в националния траур и се е опитало да се скрие зад безпрецедентната вълна на съпричастност и солидарност, която гръцките граждани проявяват".

Според Рrotothema, докато продължава издирването на изчезналите и близките им преживяват драматични часове, никой не поставя въпроса за пълната липса на планиране при изграждането на пострадалите селища, за отсъствието на план за справяне с бедствието и евакуация на населението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com