Гръцките медии отбелязват поддръжката на Договора от Преспа

1424
Гръцките медии отбелязват поддръжката на Договора от Преспа
Снимка: Pixabay

Гръцките медии днес се спират на писмото на Тръмп до Георге Иванов, посланията на Столтенберг, посещението днес на Курц и утре на Меркел. Голяма част от тях коментират, че ЕС и НАТО изразяват подкрепа за Договора от Преспа.

"Тръмп: исторически договор от Преспа"; "Съединените щати, НАТО и Германия настояват за Договора от Преспа"; "Съединените щати, ЕС и НАТО подкрепят Заев за референдума"; "Подкрепата на Заев в навечерието на референдума"; "Интензивното ангажиране в Скопие и Атина" са част от заглавията на гръцките медии.

След Македония шефът на НАТО отива в Гърция

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който пристигна снощи в Скопие, в навечерието на референдума, тази вечер ще посети съсед...

„През последните 24 часа се забелязва подкрепата на ЕС и НАТО за Договора от Преспа и премиера на съседната страна Зоран Заев“ коментира радио "Атина 984".

„ САЩ, ЕС и НАТО подкрепят Заев и Преспа, исторически кръстопът за БЮРМ“, коментира гръцката телевизия "Скай" и добавя, че през последните 24 часа "се наблюдава вълна от международна подкрепа за положителен резултат от референдума".

„Паралелно с "парад" на западните лидери в Скопие и кампанията в подкрепа на Зоран Заев на "хорото с интервенции" се хвана и самият американски президент. Доналд Тръмп изпрати съобщение до скопския президент Георге Иванов за необходимостта от одобрение на договора на референдума на 30 септември“, пише онлайн изданието на гръцкия вестник "Прото тема".

„Характеризирайки като исторически Договора от Преспа, американският президент Доналд Тръмп в писмото с картичка, адресирано до неговия колега от БЮРМ по повод Деня на независимостта, в Скопие се чества на 8-ми септември“, съобщи гръцката агенция АНА-МПА.

Гръцките фериботи прекратиха стачката

Работата на гръцките фериботи ще бъде подновена, след като профсъюзите успяха да постигнат споразумение за повишаване на заплатите с 2%...

„ Договора от Преспа ще подкрепят и канцлерът на Австрия, Себастиан Курц, който днес посети Скопие и канцлерът на Германия Ангела Меркел, която утре ще бъде в столицата на БЮРМ“, пише "Катимерини" и добавя, че Меркел ще присъства на тържествата за Деня на независимостта.

Договорът от Преспа са обсъждали снощи генералният секретар на НАТО, който от Скопие пристигна в Атина на работна вечеря с Алексис Ципрас. Срещата от около 2 часа завърши без съобщения за пресата.

„ Генералният секретар и премиерът Ципрас обсъдиха и историческото споразумение за името със Скопие. Столтенберг подчерта, че това е голямо постижение за двете страни, добавяйки, че предстоящият референдум в Скопие е възможност, която получава веднъж в живота“, съобщават от НАТО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com