Гръцкото правителство предприема крайни мерки срещу стачкуващите енергетици

22993
Гръцкото правителство предприема крайни мерки срещу стачкуващите енергетици
Снимка: Getty Images / Guliver

В Гърция започна гражданска мобилизация на стачкуващите енергетици. Правителството изпрати и полицейски части, които охраняват всички електроцентрали, за да осуети спиране останалите 7 централи, които в момента работят. Вече 14 електроцентрали са спряни от стачниците. Днес все още няма режим на тока, но по всяка вероятност ще се наложи да се ограничи снабдяването на електроенергия, съобщава БНР.

Синдикатите съобщиха, че стачката продължава, независимо от крайните мерки на правителството. Те се подготвят за окупация на всички офиси на компанията. Енергетиците поставиха дори ултиматум пред правителството да оттегли проектозакона за приватизация, защото "без енергетици ток няма”. Въпреки заплахата от съд и уволнения те заявиха, че са готови за масово неподчинение.

Енергостачката в Гърция е незаконна, отсече съдът

Стачката на служителите на гръцката НЕК е незаконна. Това реши Първоинстанционен съд в Атина, предаде БГНЕС. Искът против двата профсъ...

Опозицията атакува яростно правителството, като го обвини в „антиконституционен преврат”, фиксирайки мярката за мобилизация. Кабинетът на Самарас е обвинен от опозицията в опит да продаде на безценица държавната електрокомпания. Лидерът на лявата партия "Сириза" Алексис Ципрас предупреди инвеститорите, че следващото правителство ще анулира всички договори за приватизация в енергетиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани