Гърция издаде упътване за употреба на новото име на Македония

2511
Гърция издаде упътване за употреба на новото име на Македония
Снимка: iStock/Guliver

Министерството на външните работи на Гърция изпрати инструкции на държавните и обществените институции в страната, как да употребяват правилно термините, произтичащи от Преспанския договор. Република Северна Македония, или краткото име Северна Македония, е за цялостна употреба и за международни, и за двустранни цели, предава скопският телевизионен канал „Сител“.

„Ако няма съответствие с правилното използване на името и условията, официалната поща няма да бъде приета и ще бъде върната на изпращача“, се посочва в циркулярното писмо, предаде БГНЕС.

Турция иска да добива петрол и газ край Кипър, опасност от напрежение с Гърция

Турция ще започне да добива петрол и газ близо до Кипър през следващите дни. Това обяви министърът на външните работи на страната Мевлю...

На гръцките отвъдморски делегации се казва, че трябва да бъдат внимателни и незабавно да реагират, ако забележат злоупотреба от трета страна или организатор, или че няма правилно използване на договореното име и терминология.

Насоката към гръцките институции е, че новото име на страната ще се появи във всички документи, издадени след 12 февруари, а по време на преходния период до издаването на нови паспорти за македонските граждани, на входа и изхода от страната ще бъде поставен печат, който ще отбелязва, че документът е на Република Северна Македония. Институциите в Гърция са информирани, че "Меморандумът за практическите мерки", съгласно който гръцките власти поставят печат върху документите със старото име на страната „от Гърция е призната като БЮРМ“, престава да бъде валиден.

Министерството на външните работи на Гърция дава точни указания, освен за наименованието на страната,така и за названието на правителство, министрите и други представители на Македония.

Правилно е „правителство/министър на Република Северна Македония“ или „правителство/министър на Северна Македония“, а не „македонско правителство“ или „македонски министър“, обяснява гръцкото МВнР.

Атина разяснява как да се използва името Република Северна Македония

От 12 февруари официалното използване на името на северната съседка на Гърция е "Република Северна Македония", краткото наименование "С...

Гръцкото дипломатическо ведомство посочва, че за гражданство трябва да се използва „македонско/гражданин на Република Северна Македония“.

Това ръководство се отнася за всички частни лица, финансирани от държавата.

На 12 февруари македонското правителство прие план за прилагане на споразумението от Преспа, съгласно който в рамките на три дни всички институции ще трябва да направят промени в дигиталните записи, като лого, меморандуми, електронни съобщения, уеб страници, а в рамките на две седмици трябва да се променят и печатните материали, папките, индикаторите. На митническата администрация беше възложено да постави стикери върху табелките на граничните пунктове и летищата в рамките на три дни, а смяната на всички табелки на централно и местно ниво трябва да приключи в рамките на 4 месеца. Беше обявено, че всички институции, както на централно, така и на местно ниво, ще бъдат информирани за начина на използване на новото име на държавата. В четвъртък „Телма“ не е успяла да получи отговор от правителството дали това е направено и какви насоки са получени от македонските институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com