Гърция може да съди "Голдман Сакс"

8341
Гърция може да съди "Голдман Сакс"
Снимка: Getty Images / Guliver

Има вероятност Гърция да предприеме правни действия срещу банката "Голдман Сакс" заради поредица финансови сделки през 2001 г., за които много хора твърдят, че са допринесли за сегашната финансова криза в южната ни съседка, предаде БГНЕС.

Водещ експерт, оказвал съдействие на задлъжнели държави, предложил на Атина сътрудничеството си за нейните усилия за възстановяване на част от сериозните печалби, които е инкасирала инвестиционната банка.

В. "Индипендънт" разполага с информация, че бивш банкер на "Голдман Сакс", който съветвал задлъжнели правителства за възстановяване на загубите, до които се стигало при комплексни транзакции с банки, написал писмо до гръцкото правителство, за да му предложи възможност да възстанови част от стотиците милиони долари, изплатени на "Голдман Сакс" за работата на банката по осигуряване позициите на Гърция в рамките на еврозоната.

Гърция успя да изпълни строгите правила на еврозоната от Маастрихт основно благодарение на комплексни финансови сделки, създадени от инвестициионната банка, които според критици прикрили размерите на неизплатените дългове на страната.

Твърди се, че "Голдман Сакс" е инкасирала около 500 млн. долара от суапови транзакции. От трезора отричат споменатото число, но отказват да уточнят за точно каква сума става дума.

Според неофициална информация оформилият сделките банкер Антигон Лудиадис получил като възнаграждение 12 млн. долара в годината на сделката. Сега Джабер Джорд Джабур, който преди е проектирал суапови сделки в "Голдман Сакс", е заявил в официално писмо до гръцкото правителство, че е възможно "да бъдат поправени историческите неправди, като част от плана за намаляване на гръцкия дълг".

Варуфакис: Германия иска Grexit, за да сплаши Франция

Германия желае Гърция да бъде извадена от валутния съюз, за да сплаши Франция и да я накара "да приеме нейния модел на дисциплинарна ев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com