Гърция настоява: ЕС да ни отпусне пари, или спираме да плащаме

12561
Гърция настоява: ЕС да ни отпусне пари, или спираме да плащаме
Снимка: Gettyimages

Гърция няма да е в състояние да изпълни следващите седмици изплащането на дълговете си, най-вече спрямо МВФ, ако Евросъюзът не предостави краткосрочна финансова помощ. Това е написал премиерът Алексис Ципрас в писмо до канцлера на Германия Ангела Меркел от 15 март, за което сега информира Financial Times.

Публикуването на писмото съвпада с днешната среща между Ципрас и Меркел, на която ще се обсъжда дълга на Гърция, изпълнението на реформите и отношението на Атина към кредиторите.

Шойбле се ядоса на Гърция

Германският финансов министър Волфганг Шойбле обвини гръцкото правителство в пълно разрушаване на доверието на европейските им партнь...

Ципрас предупреждава Меркел, че сегашното положение рязко ще влоши социалната обстановка в Гърция и ще удари по-специално пенсионната сфера. По думите му Атина ще трябва да избира между изплащането на дълговете и социалните плащания, информира БГНЕС.

При положение, че Гърция "няма достъп до паричните пазари заради ограниченията на Европейската централна банка обслужването на задълженията по дълга" просто ще стане невъзможно, отбелзва Ципрас. Подобна перспектива е неприемлива, информира ТАСС.

"С това писмо ви призовавам да не се допусне един незначителен проблем с паричните потоци и определена институционална инертност да се превърне в голям проблем за Гърция и Европа", пише още Алексис Ципрас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com