Гърция подсилва силите на НАТО в България

3682
Гърция подсилва силите на НАТО в България
Снимка: Primeminister.gr

Гърция подкрепя силите на НАТО, разположени в източното крило на Алианса, с лека противовъздушна артилерия в съответствие със задълженията си за участие в Силите за реагиране на НАТО (NRF), които бяха активирани веднага след руската инвазия в Украйна, съобщи Нова телевизия.  

Прехвърлянето е до голяма степен част от централното решение на НАТО да подкрепи България и Румъния, двете основни източноморски страни на Алианса в Черно море.

Ръст на заразените с COVID-19 в Гърция

Гръцките здравни власти съобщиха за 28 933 нови случая на Covid-19, които продължават тенденцията за нарастване на заразените и за 49 с...

Разполагането на гръцка техника и персонал в България започна в петък и ще приключи в следващите дни.

По-конкретно, Гърция изпраща четири единици леки зенитни системи, като ASRAD-HELLAS, с техния личен състав и съответните командни връзки, които се състоят от около 30 членове на артилерията. Системите ASRAD-HELLAS се използват от Гърция, Германия и Финландия и са в състояние да работят при неблагоприятни условия и на труден терен. Те се състоят от превозно средство тип Хамър, оборудвано с четири ракетни установки Stinger. ASRAD могат да се транспортират по въздух, ако е необходимо.

В същото време прехвърлянето на сили към България и Румъния продължава през пристанището Александруполис /Дедеагач/ в Северна Гърция, съобщава „Катимерини“ и припомня, че на 10 март писа, че общо 3000 американски служители и оръжейни системи се транспортират до и от Румъния през Александруполис, включително танкове Bradley и M1 Abrams, които участваха в учението „Тракийско сътрудничество 2022“ в Петрохори, Ксанти в средата на Март.

Междувременно външният министър Никос Дендиас разговаря по телефона с украинския си колега Дмитро Кулеба в петък и обяви, че се надява да посети Киев в близко бъдеще.  

Мицотакис: Европа трябва да бъде внимателна по отношение на санкциите срещу Русия

Безпрецедентният масивен пакет от санкции срещу Русия "всъщност се отразява негативно" и вреди и на европейската икономика. Това заяви ...

По-рано, в интервю за Skai, Дендиас каза, че по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров през февруари, шест дни преди началото на войната, той е имал впечатлението, че неговият колега не е знаел за предстоящото нахлуване в Украйна.  

Дендиас отбеляза, че Лавров е посочил струпването и натиска на руските войски по границите на Украйна като средство за убеждаване на Киев да вземе конкретни решения, които руската външна политика би искала.

По отношение на ревизионизма, проникващ в руската инвазия в Украйна, той каза, че концепцията е претърпяла тежък удар. „Демокрациите като цяло се противопоставят на ревизионизма“, каза той.

Още: НАТО се готви да разположи войски на Изток, вероятно и в България. Блинкен предупреди Путин

Гърция купува от Франция три фрегати „Bellara“ и шест бойни самолета „Rafale“

В присъствието на министрите на отбраната на Франция и Гърция вчера в Атина бяха подписани окончателните споразумения за закупуването н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com