Гърция призова ЕС да не продава оръжие на Турция

2148
Гърция призова ЕС да не продава оръжие на Турция
Снимка: Getty

Гърция се обърна към останалите държави от ЕС с молба да не продават военно оборудване и материали на Турция, както и да преустановят действието на митническия съюз с нея. Това съобщи днес министър-председателят Кириакос Мицотакис след края на тристранната среща на върха в Кипър с участието на президента на Кипър Никос Анастасиадис и президента на Египет Абдел Фаттах ас-Сиси.

В изказването си, излъчвано пряко по телевизия ЕРТ-1, Мицотакис припомни, че Гърция е изпратила писмо с такова съдържание в министерствата на външните работи на Германия, Испания и Италия и се е обърнала към еврокомисаря по разширяването Оливер Вархели за преустановяване дейността на митническия съюз между Брюксел и Анкара.

Гръцките власти „пред лицето на агресивна Турция молят европейските държави да не продават повече военно оборудване и материали на Турция, което се предвижда и от съюзното законодателство от 2008 г. за продажба на оръжие”.

Не бива държавите сами да снабдяват [агресора] с куршуми, които противниковата страна може да използва срещу държави-членки на Европейския съюз, подчерта гръцкият премиер.

Атина настоява да бъдат регистрирани многобройните нарушения на мерките, отнасящи се до споразумението за митнически съюз между ЕС и Турция.

Не може трета държава, която е кандидат за членство в Евросъюза, да се освобождава от мита, да ползва изгодите на единния пазар и в същото време да заплашва източните граници на ЕС и да създава напрежение в Средиземноморието, категоричен е Мицотакис.

Той подчерта, че времето на провеждане на тази тристранна среща съвпада с допълнителните опасности, предизвикани от „многобройните едностранни провокации” на Турция в Източното Средиземноморие, „които често са придружени от екстремистка и агресивна реторика”.

Лидерите на Гърция, Кипър и Египет са единодушни, че такива действия нарушават международното право, включително решенията на Съвета за сигурност на ООН и на ЕС, поставят под съмнение задължителния характер на международните договори и в същото време подкопават регионалната сигурност и създават проблеми в НАТО.

„Това е поведение, което противоречи рязко на заявените позиции на редица държави – САЩ, Русия, арабския свят, всички съседни страни”, допълни Мицотакис.

Атина не признава сключения през ноември 2019 г. меморандум между Анкара и Триполи за взаимно разбирателство относно разграничаването на морските зони. Според гръцкото външно министерство, документът лишава гръцките острови между Турция и Либия от континентален шелф и изключителни икономически зони.

Това лято Гърция на свой ред сключи договор с Италия и Египет за морските зони, а Турция обяви, че не признава споразумението и изпрати проучвателния си кораб „Оруч Реис” на мисия в гръцкия морски шелф близо до остров Кастелоризо.

Меркел: Провокациите на Турция са ненужни и недопустими

Германският канцлер Ангела Меркел критикува турското правителство с коментар, че "едностранните мерки" на Анкара в Източното Средиземно...

Корабът се охранява от турски военни кораби. След излизането на „Оруч Реис” от Анталия Гърция отново приведе военноморския си флот в бойна готовност и заяви, че ще защитава суверенните си права.

Вчера гръцките медии съобщиха, че външният министър Никос Дендиас е изпратил писма до колегите си в Германия, Хайко Маас, в Испания, Аранча Гонсалес-Лая и в Италия, Луиджи Ди Майо, припомня БГНЕС.

В писмото до германския си колега гръцкият външен министър иска да не се предоставят разрешения за износ за Турция на някои видове военна техника, като подводници, фрегати, модернизация на самолети и въоръжение. Дендиас посочва неотдавнашната поредица от провокативни действия на Турция, които, както той подчертава, имат за цел да решат конфликта с военни средства. В този контекст Дендиас припомня призива на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис на последния Европейски съвет относно задължението на страните-членки на ЕС, произтичащо от общата позиция, която те са приели. Тя е да преустановят износа на военна техника за трети страни, когато това оборудване се използва за актове на агресия или регионална дестабилизация, което прави Турция.

По-рано дипломатически източници съобщиха, че външният министър е изпратил писмо до европейския комисар по разширяването с призив за спиране на споразумението за митнически съюз с Турция.

Не закъсня реакция от страна на гръцки опозиционери на правителството: „Германия ще се противопостави на собствените си интереси и ще наложи оръжейно ембарго на Турция? Това е шегата на деня!“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Предупреждение от Гърция: Внимавайте откъде купувате зехтин

Вдигат минималната заплата на гърците

Бламират Ана Бърнабич: Все още не е председател на сръбския парламент

Кандидат за президент на Северна Македония влезе в черния списък на САЩ

Черна гора се приближава към влизане в ЕС?

Мечка подгони румънски скиор (ВИДЕО)

На километри от България: Вече се гради най-голямата база на НАТО в Европа (ВИДЕО)

Турско приложение за гледане на кафе стана по-популярно от сайт за запознанства

Мощна пиратка уби мъж в Гърция (ВИДЕО)

Румъния привика на разговор руския посланик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...