Гърция затяга мерките срещу коронавируса

2493
Гърция затяга мерките срещу коронавируса
Снимка: iStock

Гръцките власти обявиха по-строги ограничителни мерки в Атина и Солун, както и в редица други региони с усложнена епидемична ситуация, като част от общата карантина, влязла в сила на 7 ноември. Това съобщи в петък вечерта на брифинг заместник-министърът на защитата на гражданите Никос Хардалиас, цитиран от БГНЕС.

След заседание на експертния съвет по пандемията Хардалиас обяви въвеждането на нови мерки в централния район на Атика със столица Атина и в град Солун, които ще действат от 06:00 местно време в събота, 6 февруари, до 15 февруари. В тези райони през работните дни остава в сила забраната за движение на хора по улиците или в обществения и частния транспорт от 21:00 до 05:00 часа, а в събота и неделя комендантският чак ще започва в 18:00 и ще действа до 05:00 часа. Продължава забраната за движение от префектурата към префектурата, за напускане на дома ще се изпращат SMS съобщения или ще се попълват специални формуляри. В Атика и Солун ще бъдат закрити гимназиите от 6 до 15 февруари, докато училищата в другите възрастови групи и детските гадини ще продължат работа. 

Половината от медицинските кадри в Гърция не искат да се ваксинират

Неотдавнашните случаи на COVID-19 в болница "Агиос Андреас" в Патра, където десетки здравни работници бяха заразени с коронавирус и пов...

Всички магазини, включително за дрехи и обувки, на които досега беше разрешено да продават стоки с влизането на клиентите в посочен часови пояс, сега преминават към ново обслужване – стоките ще се поръчват предварително онлайн или по телефона и ще се предоставят само на входа на магазина с плащане по карта. Моловете ще бъдат затворени в събота и неделя. Фризьорниците, центровете за красота, за диетологията, фитнес залите, както и автосервизите и пунктовете за спортни залагания ще продължат да работят както обикновено, но при спазване на наложените санитарни разпоредби.

Супермаркетите, другите хранителни магазини, пекарните, бензиностанциите и аптеките ще работят в събота от 07:00 до 17:00 часа. Хранителните магазини в Гърция са затворени в неделя. От следващия уикенд се забранява работата на в събота и неделя на откритите пазари за храни и други битови стоки. Хардалияс обяви, че три региона - Атика, Солун и полуостров Халкидики, както и още пет „червени региона“ с висок епидемичен риск - град Патра, град Халкида на остров Евбея, островите Миконос и Санторини, както и районът Агиос Николаос на остров Крин остават под ежедневно наблюдение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Обвинена в убийството на трите си дъщери: Доживотен затвор за гъркиня

Дрон падна в Румъния близо до границата с Украйна: Тече разследване (ВИДЕО)

Взрив в най-голямата петролна рафинерия в Румъния (СНИМКА)

Земетресение от 5,7 разлюля Гърция

Правителството на Мицотакис оцеля във вот на недоверие

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com